Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Dec 10, 2013

Membrii CNC au aprobat noua componenţă a Consiliului TB/SIDA

În cadrul şedinţei din 28 noiembrie a fost aprobată noua componenţă a Consiliului național de coordonare a programelor naționale de profilaxie și control al infecției HIV/SIDA, infecțiilor cu transmitere sexuală și de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA), după ce, pe parcursul ultimilor trei ani, au survenit mai multe solicitări de aderare sau ieşire din structura acestuia.

Astfel, membrii Consiliului au examinat şi au aprobat, pe rând, următoarele modificări:
  1. Preluarea funcţiei de Secretar al CNC TB/SIDA (funcție fără drept de vot) de către Secretariatul CNC, în temeiul scrisorii Cancelariei de Stat din 23 iulie curent, prin care se solicită și cererea de a fi reprezentat în cadrul Consiliului doar de un singur membru.
  2. Includerea coordonatorilor naționali ai programelor naționale de control al TB și HIV în calitate de membri CNC.
  3. Acceptarea cererii Delegației Uniunii Europene în calitate de membru CNC în baza demersului din 2011.
  4. 4.        Manifestarea interesului de a deveni membru CNC din partea Oficiului ONU pentru Combaterea Drogurilor şi Criminalităţii (UNODC)
  5. Depunerea cererii de aderare la CNC din partea A.O. „Inițiativa Pozitivă” în noiembrie 2012.
  6. Depunerea cererii de aderare la CNC din partea Platformei organizațiilor active în domeniul TB în 2013.
  7. Excluderea din componenţa CNC a ONG-urilor: Crucea Roșie și Ajutorul Creștin din Moldova din cauza pasivității și absenței acestora la şedinţele Consiliului.
  8. Invitarea, în calitate de membru CNC, a reprezentantului unei biserici majoritare din Moldova în calitate de membru CNC TB/SIDA. Mitropolia Moldovei a acceptat invitaţia, desemnându-l în componenţa CNC pe secretarul Mitropoliei.
Violeta Teutu, coordonatorul Secretariatului CNC TB/SIDA a reamintit participanților la ședintă recomandările FG, potrivit cărora societatea civilă trebuie să reprezinte cel puţin 40 la sută din numărul membrilor cu drept de vot în structura CNC.
 
Actualmente, componenţa Consiliului Național de Coordonare TB/SIDA este formată din: 13 reprezentanți ai sectorului guvernamental; 6 reprezentanți ai organizațiilor internaționale și 11 reprezentanți ai societății civile. Ultima actualizare a componenței CNC TB/SIDA a avut loc la 6 mai 2010, prin Hotărârea de Guvern nr. 375.
 
În cadrul componenței Comisiei Naționale de Experți (CNE) singura schimbare care a intervenit este desemnarea viceministrului sănătății în calitate de președinte CNE, în temeiul scrisorii Ministerului Sănătății din 08.04. 2013.
 
Propunerile de modificare a componenţei nominale a CNC şi CNE, discutate în cadrul şedinţei, au fost aprobate cu votul tuturor membrilor CNC TB/SIDA (sau a reprezentanților acestora) prezenți la şedinţă.