Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Dec 10, 2013

ECUO va asigura supervizarea grantului proiectului pilot "Consolidarea procesului de implicare a sociatății civile/KAP"

Uniunea persoanelor care trăiesc cu HIV din Europa de Est și Asia Centrală/East Europe & Central Asia Union of PLWH (ECUO) este organizația care va asigura supervizarea grantului proiectului pilot "Consolidarea procesului de implicare a sociatății civile și a populațiilor cheie afectate de TB/SIDA (KAP)". Grantul este oferit Republicii Moldova de către Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei.
 
Decizia a fost luată de către președinții și reprezentanții societății civile/organizațiilor umbrelă ce activează în domeniul TB/SIDA în cadrul ședinței consultative din 8 noiembrie curent.
 
Participanții la ședință au examinat pe rând mai multe candidaturi de organizații regionale, potențiale de a-și asuma rolul de monitorizare și supervizare pentru Republica Moldova, printre care: Uniunea persoanelor care trăiesc cu HIV din Europa de Est și Asia Centrală; The Civil Society Action Team (CSAT); Rețeaua ucraineană a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA / «Всеукраинская сеть людей, живущих с ВИЧ/СПИДом»;  Reţeaua Euroasiatică de Reducere a Riscurilor/European Harm Reduction Network (EHRN).
 
Participanții la ședință au discutat fiecare dintre candidaturile de organizații propuse separat, reieșind din criteriile de eligibilitate ale FG, pe care trebuie să le întrunească:
-          Să fie organizație independentă sau umbrelă activă în controlul TB/HIV în regiune;
-          Să reprezinte sau să fie recomandată de rețelele populațiilor cheie;
-          Să aibă experiență de susținere/documentare a grupurilor comunitare pentru participare la procese naționale;
-          Să nu implementeze programe ale Fondului Global și să nu fie membră a CNC în țara de implementare a grantului/proiectului pilot;
-          Să își desfășoare activitățile în baza respectării drepturilor omului și a aspectelor gender;
-          Să cunoască domeniul TB și rețelele active în TB din regiune.
 
În urma discuțiilor care au avut loc, participanții la ședință au optat în unanimitate pentru Uniunea persoanelor care trăiesc cu HIV din Europa de Est și Asia Centrală. Această candidatură a fost propusă de către dl Igor Chilcevschi, președintele Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV (LPTH), care a adus mai multe argumente pertinente în favoarea alegerei acestei organizații.
 
La ședința din 8 noiembrie au participat: Igor Chilcevschi, președintele Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV în RM (Liga PTH), Vitalie Slobozian, Programul Reducerea Noxelor (Fundația Soros-Moldova); Ruslan Poverga (AO “Viața Nouă”/Centrul “Pas cu Pas”), Ala Iațco, președintele Uniunii organizațiilor active în reducerea noxelor și prevenirea HIV (UORN), Vitalie Rabinciuc (ONG “Tinerii pentru Dreptul la Viață”, Bălți) și Victoria Tataru, specialist în comunicare, secretariatul CNC TB/SIDA.
 
Amintim că Republica Moldova, împreună cu alte nouă țări din lume, au devenit beneficiarelele unui proiect pilot al Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei (FG) în valoare de 26 mii dolari SUA. Scopul proiectului este de a contribui la îmbunătățirea dialogului pe țară și implicarea societății civile, a populațiilor cheie afectate/KAP (PTH, UDI, LSC, BSB, deținuți etc.) în procesul de implementare a Noului Model de Finanțare (NMF) al Fondului Global.