Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Dec 10, 2013

UORN (Moldova) – subrecipient al programului regional EHRN

Începând cu anul 2014, Uniunea organizațiilor active în domeniul reducerii noxelor și prevenii HIV (UORN) din Republica Moldova va implementa activități de reducere a noxelor în cadrul unui program regional al Rețelei Euroasiatice pentru Reducerea Riscurilor / Eurasion Harm Reduction Network (EHRN).
 
La concursul de selectare a subrecipienților programului regional, lansat de EHRN, au participat  ONG-uri din 9 țări din cele 10 care au fost invitate să aplice (Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Moldova, Tadjikistan, cu excepția Armeniei).
 
Concursul s-a desfășurat în perioada 18 septembrie-16 octombrie curent. Comitetul de experți, care s-a întrunit pe 11-12 noiembrie, a apreciat înalt fiecare dintre propunerile de finanțare ale țărilor aplicante, în final selectând 5 ONG-uri din 5 țări, care vor participa în calitate de subrecipienți pentru implementarea activităților programului regional la nivel național. Acestea sunt:
  1. ONG “Inițiativa Pozitivă” (Belarus)
  2. “Rețeaua de Reducere a Riscurilor” (Georgia)
  3. “Uniunea organizațiilor active în domeniul reducerii noxelor și prevenii HIV” (UORN) din Republica Moldova
  4. “Uniunea persoanelor care trăiesc cu HIV” din Kazahstan
  5. „Comunitatea utilizatorilor de droguri plus” din Tadjikistan
 
 Menționăm că Republica Moldova a înaintat o propunere de finanțare către Rețeaua Euroasiatică de Reducere a Riscurilor (EHRN) la mijlocul lunii octombrie, după ce EHRN a primit o invitație din partea Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei (FG) de a participa la testarea noului model de finanțare. Unul dintre obiectivele majore ale programului regional constă în consolidarea comunităților consumatorilor de droguri, inclusiv a persoanelor care traiesc cu HIV. Prin intermediul programului regional, EHRN își propune drept scop prevenirea răspândirii epidemiei HIV în Europa de Est și Asia Centrală (EEAC) prin îmbunătățirea eforturilor de advocacy în domeniul reducerii riscurilor.