Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Dec 10, 2013

TDV Bălți lansează serviciul de consiliere şi testare la HIV pentru grupurile cu risc sporit de infectare (teste rapide pe salivă)

La 12 noiembrie curent, Asociația Obștească “Tinerii pentru Dreptul la Viață” (filiala Bălți) a primit un lot de 475 teste rapide din probe de salivă de la Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile pentru investigarea consumatorilor de droguri şi lucrătorilor sexuali, beneficiari ai programului de reducere a riscurilor, implementat de Asociaţie.
Testarea rapidă din probe de salivă este o metodă calitativă, de unică folosință, care detectează anticorpii anti-HIV din probe de salivă, cu precizia unui laborator, în 20 minute, la locul îngrijirii pacientului.
 
Această metodă de diagnosticare are un șir de priorități:
- este ideală pentru testarea pacientilor atât în unitățile medicale, cât și în cele non-medicale;
- permite testarea pacienților în mediul non-tradițional (programe outreach, centre de testare mobile) etc.;
- oferă pacienților o alternativă extrem de precisă fără a fi nevoie de recoltarea unei probe de sânge cu utilizarea acelor, este fără durere;
 
Testarea rapidă la infecția cu HIV din probe de salivă va fi efectuată în 3 locuri specializate din oraș, unde există încăperi separate, cu condiții de confort, discreție și confidențialitate, dotate cu mobilierul și echipamentul necesar desfășurării consilierii și testării. Testarea va fi efectuată de câte un specialist instruit în domeniul consilierii și testării la HIV cu utilizarea testelor rapide pe salivă.
 
Ala Iațco, președinta Asociației Obștești “Tinerii pentru Dreptul la Viață” (filiala Bălți) a menționat că “testarea rapidă la HIV din probe de salivă înseamnă un număr mai mare de persoane testate, mai mulți pacienţi HIV-pozitivi depistați și direcționați către unitățile medicale de specialitate și mai puțini oameni expuși la infecția cu HIV”.
 
Extinderea accesului la testarea HIV și micșorarea numărului persoanelor care nu-și cunosc statutul HIV este una din sarcinile de bază ale Asociației Obștești “Tinerii pentru Dreptul la Viață” (filiala Bălți).
 
Date de contact: tel/fax: 373 231 61472, protineret@yahoo.com, secretariat.uniune@yahoo.com,  www.tdvbalti.wordpress.com