Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Dec 10, 2013

Moldova va implementa un nou Plan de acţiuni antidrog

Până la finele lunii decembrie 2013, Republica Moldova va avea un nou Plan de acţiuni antidrog pentru perioada anilor 2014-2016. La elaborarea planului a purces un grup de lucru format din membri ai Comisiei Naţionale Antidrog, dar şi reprezentanţi ai asociaţiilor obşteşti, active în domeniul reducerii cererii de droguri şi reducerii riscurilor.

Planul de acţiuni se bazează pe obiectivele Strategiei Naţionale Antidrog pentru anii 2011-2018 şi este un document-cheie al Guvernului, care descrie acţiunile şi măsurile politicii în domeniul drogurilor, cu stabilirea unor responsabilităţi clare pentru toţi actorii implicaţi în activităţile de prevenire şi reprimare a consumului şi/sau traficului ilicit de droguri. Acest document stabileşte priorităţile în abordarea problemei consumului de droguri şi implementarea politicii în domeniul drogurilor pentru perioada respectivă de timp.
 
Acceptând faptul că Strategia Naţională Antidrog este un document cheie bine elaborat şi argumentat, asociaţiile obşteşti constată faptul că ţara are restanţe serioase la implementarea Planului de acţiuni antidrog pentru anii 2011-2013. Din cauza instabilităţii politice din perioada respectivă, acţiunile din plan, în cea mai mare parte a lor, au rămas neimplementate. Pentru a evita aceeaşi soartă pentru planul de acţiuni 2014-2016, asociaţiile obşteşti consideră că e nevoie de o evaluare obiectivă a situaţiei realizării planului precedent, la fel este prioritară fortificarea poziţiei de lider în implementarea şi eficientizarea activităţii Secretariatului Comisiei Naţionale Antidrog, dar şi de o mai largă implicare a sectorului neguvernamental din domeniu în cadrul Comisiei Naţionale Antidrog.
 
Necătând la implicarea sectorului neguvernamental în procesul de elaborare a planului de acţiuni, asociaţiile obşteşti care reprezintă comunitatea consumatorilor de droguri din ţară, actualmente nu sunt parte a Comisiei Naţionale Antidrog, iar aportul lor nu este valorificat şi conştientizat. Numeroasele apeluri de a deveni parte a acestei Comisii rămăn fără răspunsuri şi acţiuni. În calitate de argument pentru o prezenţă mai numeroasă a asociaţiilor obşteşti constituie experienţa pozitivă a implicării lor în cadrul Consiliului Naţional de Coordonare a programelor de prevenire şi control HIV/SIDA şi tuberculoză.
 
Autor: UORN