Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Nov 10, 2013

O delegaţie din partea CNC Uzbekistan s-a aflat într-o vizită de lucru în Moldova

O delegație din partea Comisiei Multisectoriale de Experţi (CME)/Country Coordinating Mechanism (CCM) din Uzbekistan s-a aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 7-11 octombrie.
 
Vizita a fost organizată cu susținerea PNUD Uzbekistan și a avut drept scop realizarea unui schimb de experiență între Moldova şi Uzbekistan în domeniul promovării implicării multisectoriale în activitatea CNC.
 
Delegația din Uzbekistan a inclus opt persoane, reprezentanți ai: Centrului Republican SIDA, Ministerul Sănătății; Centrului Municipal de combatere a HIV/SIDA, Tașkent; Departamentului legislație penală, administrativă și socială / Ministerul Justiției al Republicii Uzbekistan; Centrului de Epidemiologie / Departamentul Medicină / Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Uzbekistan; Programului de sănătate publică, PNUD Uzbekistan; Direcției pentru protecția drepturilor și libertăților cetățenilor și intereselor societății / Procuratura Generală a Republicii Uzbekistan; Oficiului Națiunilor Unite și organizațiilor internaționale/Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Uzbekistan.
 
Vizita delegaţiei din Uzbekistan în Republica Moldova a avut loc la sugestia reprezentanţilor Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei (FG), care a recomandat Consiliul naţional de coordonare din Moldova (CNC TB/SIDA) drept exemplu de bune practici, ce pot fi împărtășite colegilor din regiune. Agenda de lucru pentru vizita oaspeţilor din Uzbekistan a fost planificată până în cele mai mici detalii. Reieşind din domeniul de activitate şi interes al membrilor delagaţiei, au fost mediate şi coordonate un șir de întâlniri cu partenerii principali ai organizațiilor, reprezentate în Consiliul Național de Coordonare TB/SIDA Moldova - reprezentanții sectorului guvernamental (Ministerul Sănătății; Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei;  Ministerul Educației, Ministerul Justiției); reprezentanții societății civile/ONG-urilor active în domeniul TB/SIDA (ONG „AFI”, „Inițiativa Pozitivă”, Liga persoanelor care trăiesc cu HIV, Centrul Regional Chișinău); agențiile internaționale (Biroul OMS de coordonare în Moldova, oficiile PNUD şi UNDOC); Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”; Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile; Dispensarul Republican de Narcologie; recipienții și sub-recipienții granturilor Fondului Global în Moldova.
 
Pentru a se familiriza îndeaproape cu modul de implementare a programelor de prevenire HIV și tratament antiretroviral, membrii delegației din Uzbekistan au întreprins și câteva vizite în teren (Spitalul Penitenciarului nr.16, Centrul de suport psihosocial pentru consumatorii de droguri „Pas cu Pas” din municipiul Chișinău).
 
Vizita de lucru pentru realizarea schimbului de experienţă a fost considerată eficientă şi productivă de către reprezentanţii ambelor părţi. Astfel, în timpul discuţiilor, membrii delegaţiei din Uzbekistan s-au arătat mulţumiţi de ceea ce le-a fost pus la dispoziţie în scop de informare de către colegii moldoveni, iar aceştia, la rândul lor,  au apreciat posibilitatea de a cunoaşte, prin comparaţie, modul de organizare şi implicare multisectorială în oferirea răspunsului naţional pentru combaterea TB/SIDA.