Aug 3, 2009

La penitenciarul Pruncul isi deschide usile "Casa mamei si copilului"

La 5 august 2009, în incinta Instituţiei Penitenciare N9 Pruncul, îşi va deschide larg uşile un nou edificiu - "Casa mamei şi copilului".
Blocul este destinat pentru mamele încarcerate şi copiii acestora cu vârsta de până la trei ani (precum şi deţinutele însărcinate) şi are o capacitate de 10 persoane.

"Casa mamei şi copilului" are 5 dormitoare (fiecare având câte 2 locuri), echipate cu unităţi sanitare şi o bucătărie comună, ce oferă condiţii pentru pregătirea bucatelor pentru copii. Dormitoarele se află la etajul doi al edificiului, la etajul întâi aflându-se facilităţi de uz general cum ar fi: cabinetul medical, camera de joc pentru copii, depozitul.

Proiectul "Construirea blocului pentru mame şi copii" a fost implementat de Asociaţia Obştească "Calux"/Programul TB/HIV în penitenciare pe parcursul anilor 2007-2009. Obiectivul proiectului a fost de a crea condiţii adecvate de trai pentru mamele cu copii din sistemul penitenciar, asigurarea dreptului la condiţii sănătoase de detenţie.

Proiectul a fost susţinut financiar de mai mulţi parteneri, implicarea şi angajamentul cărora a ajutat la transformarea ideii într-o poveste de succes: Fundaţia Leopold Bachmann-Stiftung, Servicii  de Dezvoltare din Lihtenstein, Fundaţia Caritas Elveţia, Fundaţia Caritas Luxembourg, UNICEF-Moldova, Ambasada Republicii Federale din Germania, Agenţia Suedeză de Dezvoltare Internaţională, ADRA Moldova. Investiţiile financiare pentru reconstrucţia "Casei mamei şi copilului"sunt estimate la aproximativ 170 mii Euro.

La evenimentul de inaugurare a edificiului vor participa oficialităţi din cadrul Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova, reprezentanţi ai tuturor organizaţiilor, care au contribuit la realizarea proiectului, precum şi jurnalişti.

Informaţie preluată de pe http://prisontb.ong.md