Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Nov 10, 2013

Vizită de studiu pentru zece ONG-uri implicate în controlul tuberculozei

Pe data de 2 octombrie, membrii Platformei naționale a organizaţiilor societăţii civile (OSC-urilor) active în controlul TB au participat la o vizită de studiu, organizată de Centrul de Dezvoltare în Sănătate ”AFI”.
 
Scopul vizitei a fost de a împărtăși bunele practici ale unui parteneriat de aproape 15 ani cu Departamentul Instituții Penitenciare, precum și de a face schimb de experiență în identificarea  celor mai vulnerabile categorii de persoane și efectuarea depistării simptomatice.
 
În cadrul vizitei de studiu, reprezentanții ONG-urilor au avut posibilitatea să viziteze instituția penitenciară cu statut de spital, Nr. 16, laboratorul microscopic de diagnosticare a tuberculozei al acestei instituţii, cabinetele de colectare a sputei, sălile de proceduri, Casa mamei și a copilului, alte spații amenajate și modernizate cu susținerea Fundației Caritas Luxemburg,  precum şi cu suportul social, care este acordat pacienților pe tot parcursul tratamentului antituberculos (produse alimentare în sumă de 300 lei lunar), din granturile Fondului Global.
 
Participanţii la vizita de studiu au fost familiarizaţi şi cu activitatea echipei mobile pe teren. Pe parcursul vizitei echipa mobilă a identificat 7 persoane noi, depistare simptomatică – 9 persoane chestionate și efectuarea DOT la 2 persoane.
 
”Sunt bucuroasă că am găsit timp să particip la această vizită. Nici nu știam că se fac așa lucruri bune în sistemul penitenciar. Noi chiar avem de învățat de la ei”, a menționat, directoarea AO ”Consens” din Telenești, Ludmila Prociuc.
 
Această activitate a fost realizată în cadrul proiectului: ”Crearea Platformei naționale a organizațiilor societății civile active în controlul tuberculozei”, cu susținerea  de Fundația Soros-Moldova.
 
După informaţia Centrului de Dezvoltare în Sănătate ”AFI”