Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Nov 10, 2013

Spune DA pentru sănătatea TA !

Startul campaniei de comunicare şi sensibilizare a populaţiei „Spune Da pentru sănătatea ta!” la cea de a treia ediţie a fost dat prin lansarea spotului video, al cărui protagonist este Ion Paladi, Artist Emerit al poporului.

La conferinţa de presă de lansare a campaniei au participat directorul general al CNAM, Mircea Buga; ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi; coordonatorul proiectului, Vlad Costandoi; directorul Centrului strategii și politici de sănătate, Inga Pasecinic.
 
Mircea Buga, directorul general al CNAM în luarea sa de cuvânt a evidenţiat importanţa realizării campanii pentru promovarea valorilor de sănătate prin informare, care costă mai ieftin decât cheltuielile pentru tratament.
 
„Schimbarea opiniei prin informare înseamnă prevenire şi nu servicii de sănătate, lucruri simple de făcut, pe care adesea le punem la sfârşitul listei agendelor personale. Ceea ce facem noi în cadrul campaniei ţine de comunicare pentru sănătate şi educaţie sanitară - un instrument de lucru al cooperării între specialişti din diferite domenii (experţi medicali, profesori, artişti, producători agricoli şi mass media). Intenţiile noastre sunt să reuşim după trei ediţii de campanie să atingem nivelul de 60% de sensibilizare a populaţiei”, a menţionat directorul general al CNAM.
 
Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, care este un promotor activ al campaniei a accentuat despre necesitatea practicării sportului, alimentaţiei sănătoase, gestionarea stresului, respectarea igienei personale şi adresarea regulată la medic. Andrei Usatîi a atenţionat asupra faptului că nutriţia corectă este investiţia de bază pentru păstrarea bugetului familiei în favoarea sănătăţii.
 
Artistul Emerit al poporului, Ion Paladi a spus că a fost ales imaginea campaniei, pentru că depune efort să ducă un mod sănătos de viaţă şi creaţia sa îl ajută să menţină această importantă valoare – sănătatea.
 
În acest an, noutatea ediţiei campaniei „Spune Da pentru sănătatea ta!” este componenta de promovare a modului sănătos de viaţă, care ţine de igiena personală. Celelalte componente, vor rămâne neschimbate: alimentaţia sănătoasă, modul activ de viaţă, controlul stresului, examinarea profilactică la medicul de familie, abandonarea viciilor.
 
Serviciul de informare şi comunicare al CNAM