Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Nov 10, 2013

Adolescenţii şi tinerii din Republica Moldova vor avea un acces mai bun la servicii de consiliere şi testare voluntară la HIV

În perioada septembrie – octombrie 2013, Asociaţia „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă” Bălţi cu suportul UNICEF, au desfăşurat un şir de instruiri la tema „Consilierea şi testarea la HIV a adolescenţilor şi tinerilor”.

Ultima din şirul de instruiri este organizată în perioada 16-19 octombrie 2013 şi implică în calitate de participanţi, specialişti care prestează servicii de sănătate adolescenţilor şi tinerilor în cadrul  ONG-urilor, Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor şi Centrelor Medicilor de Familie din mai multe localităţi ale ţării. Aceste instruiri se desfăşoară în cadrul proiectului regional UNICEF „Sporirea capacităţilor ONG-urilor în prestarea serviciilor de consiliere şi testare voluntară a adolescenţilor şi tinerilor cu risc sporit de infectare cu HIV”, implementat cu suportul Uniunii Europene.
 
Scopul instruirilor este de a oferi cunoştinţe şi abilităţi specialiştilor în lucrul cu adolescenţii în consilierea şi testare la HIV, iar prin aceasta a creştre accesul şi adresabilitatea acestui grup către serviciu. Mai mult, se mizează pe faptul că începând cu anul 2014 vor fi asigurate şi teste rapide la HIV în cadrul centrelor de sănătate prietenoase tinerilor, ceea ce va oferi oportunitatea de a organiza acest serviciu în cadrul centrelor, precum şi în afara lor, în timpul activităţii în teren, moment important în lucrul cu adolescenţii şi tinerii cu risc sporit de infectare cu HIV. Testele rapide urmează să fie asigurate din resursele Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.
 
Este important de menţionat faptul că, paralel cu aceste instruiri, sunt organizate şi instruiri în consilierea şi testarea voluntară cu utilizarea testelor expres a lucrătorilor organizaţiilor neguvernamentale active în domeniul reducerii riscurilor, asistenţei psihosociale a persoanelor care trăiesc cu HIV şi a comunităţilor afectate. Testele pentru activitatea acestor organizaţii sunt puse la dispoziţie graţie resurselor grantului Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei, acordat Republicii Moldova. Instruirile sunt organizate cu susţinerea Centrului pentru Policiti şi Analize în Sănătate, oficiului UNODC, Spitalului Dermatologie şi Boli Comunicabile, altor parteneri.
 
Majoritatea participanţilor au manifestat interes sporit faţă de participarea la instruire, recunoscând necesitatea unei pregătiri specializate în consilierea adolescenţilor şi tinerilor. Participanţii au subliniat următoarele:
- „Am rămas foarte încântată de eveniment şi de formatori, care sunt adevăraţi experţi în domeniul dat şi de la care am avut  a învăţa multe lucruri noi. Am primit informaţia într-un limbaj accesibil şi am individualizat-o prin prisma experienţei proprii: jocuri de rol, studii de caz, ceea ce este important pentru dezvoltarea abilităţilor de consiliere.”
- „În cadrul trainingului am conştientizat că adolescenţii necesită o atitudine deosebită şi pentru a avea succes în procesul de lucru cu ei într-adevăr este important de a beneficia de pregătire specializată. Datorită cunoştinţelor primite ştiu exact cum trebuie să discut cu un tânăr, aceasta mă face să mă simt un profesionist”.
- „Mi-am îmbunătăţit cunoştinţele, am primit multe materiale informative. Datorită formatorilor am conştientizat o dată în plus importanţa consilierii în activitatea noastră”.
 
Sursa: http://www.e-sanatate.md/