Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Nov 10, 2013

Penitenciarele din republică vor avea un plan de control al tuberculozei

Pe data de 17 octombrie curent, la Centrul de instruire al Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP) din Goieni, șefii serviciilor medicale din penitenciarele republicii au elaborat planul de control al infecției tuberculoase pentru instituția în care activează.
Rolul planului de control al infecției în penitenciar este de a minimiza riscul de transmitere a infecției tuberculoase în rândul deţinuţilor şi al personalului. Un astfel de plan prevede măsuri administrative, inginerești și protecție personală.
 
Măsurile administrative au ca scop scăderea riscului de infectare prin: identificarea rapidă a suspecților cu tuberculoză și izolarea bolnavilor, tratarea eficientă a bolii,  dezvoltarea politicii de control al infecției tuberculoase și altele.
 
Măsurile inginerești urmăresc scăderea concentrației de microbi în aer. Pentru aceasta este nevoie de instalații cu raze ultraviolete, ventilație și aparate de purificare a aerului. Măsurile de protecție personală prevăd utilizarea măștilor de către pacienții cu tuberculoză și a respiratoarelor de către medici.
 
Întocmirea unui plan de control al infecției tuberculoase pentru fiecare penitenciar este o acțiune a Centrului de Dezvoltare în Sănătate ”AFI”, în parteneriat cu  DIP și cu susținerea financiară a Fundației Caritas Luxemburg, care a început în 2012 cu penitenciarele Nr. 4 și 15.
 
Sursa: Centrul de Dezvoltare în Sănătate ”AFI”