În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.
Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.
Nov 10, 2013
Consumatorii de droguri din Fălești învață să comunice eficient cu poliția
Asociația “Tinerii pentru Dreptul la Viață” (Bălți) a organizat la 22 octombrie curent un seminar cu tematica: ,,Interacțiunea consumatorilor de droguri cu reprezentanții poliției”. La seminar a participat un grup de consumatori de droguri, beneficiari ai programului de reducere a riscurilor din or. Fălești.
În cadrul seminarului au fost abordate aspecte de încălcare a drepturilor consumatorilor de droguri în raport cu reprezentanții organelor de drept. Cea mai mare partea a seminarului a fost dedicată comunicării eficiente cu poliția și altor aspecte, pe care aceastea le presupun: dreptul la apel telefonic, dreptul la percheziție în prezența martorilor, alte drepturi conexe, care sunt adeseori încălcate.
Potrivit reprezentanţilor Asociației “Tinerii pentru Dreptul la Viață” (Bălți), în Republica Moldova, ca şi în multe alte ţări, reacţia poliţiei la extinderea pieţei drogurilor nelegale, deseori, se limitează la lupta cu sursele de provenienţă a drogurilor şi aplicarea măsurilor punitive direcţionate asupra consumatorilor de droguri. În pofida acestor eforturi, accesibilitatea drogurilor ilegale a rămas neschimbată, la fel ca şi numărul consumatorilor de droguri, sau problemele asociate acestui consum, cum ar fi infectarea cu HIV sau hepatitele virale. Cele mai eficiente intervenții în mediul consumatorilor de droguri sunt considerate programele de reducere a riscurilor. Dar pentru a spori eficiența acestor programe, este importantă prezenţa unui mediu de suport sub forma unei abordări comunitare, în cadrul căreia programele sunt susţinute de structurile statale, inclusiv de poliţie. De cealaltă parte, implicarea activă a poliţiei în programele de reducere a riscurilor creşte eficienţa intervenţiilor acestei structuri în controlul drogurilor, reducerea cererii şi ofertei.
“Noi nu trebuie să ajungem la conflict cu poliția, iar dacă am ajuns, cunoașterea drepturilor ne poate salva situația”, a amenționat unul dintre participanți. Concluzia generală a participanților la seminar a fost recunoaşterea faptului că prin calmitate și politețe se poate ajunge la o comunicare mai eficientă cu reprezentanții poliției.