Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Nov 10, 2013

Testarea rapidă la HIV – posibilitate reală și pentru orașul Orhei

Circa 300 de adolescenţi au participat la 29 octombrie curent la Orhei la un eveniment social cu genericul ,,O generație informată pentru un viitor sănătos”.
 
Evenimentul a fost organizat de Centrul ”Adolescentul” împreună cu câţiva parteneri locali (Colegiul de Medicină, Colegiul Pedagogic, Gimnaziul ”A. Russo”, Centrul de Tineret), în  cadrul proiectului susţinut de UNICEF "Sporirea capacităților actorilor nonguvernamentali în prestarea serviciilor de consiliere și testare voluntară pentru adolescenții și tinerii cu risc sporit de infectare cu HIV", implementat de Asociația “Tinerii pentru dreptul la viață”, Bălți cu suportul financiar al Uniunii Europene.
 
Prin intermediul acestei şi altor activități, adolescenții au fost informați despre posibilitatea de a beneficia de serviciile de consiliere și testare voluntară la HIV în baza testelor rapide, care vor fi disponibile în curând în cadrul Centrului “Adolescentul”, datorită grantului oferit țării de către Fondul Global pentru combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei.
 
Testarea rapidă la HIV a devenit o necesitate şi o realitate accesibilă. Astfel, cu ajutorul testelor rapide pe salivă, putem afla într-un timp foarte scurt dacă suntem sau nu infectați cu HIV, putem primi consultaţii de la specialiştii în domeniu cum să ne protejăm pe noi și să îi protejăm pe cei dragi de această infecţie, cum să trăim cu infecţia HIV și, nu mai puțin important, cum să distrugem miturile despre HIV şi SIDA care persistă în comunităţile noastre.