Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Nov 10, 2013

“Consider această vizită utilă din aspectul familiarizării cu activităţile susţinute de partenerii CNC TB/SIDA din Moldova”

Interviu cu Atabecov Nurmat, Directorul Centrului Republican SIDA din Uzbekistan, conducătorul delegaţiei din Uzbekistan în Republica Moldova
 
Stimate dle Atabecov Nurmat, cum apreciaţi această vizită de studiu în Republica Moldova?
A. N.: Foarte pozitiv. A fost o săptămână plină de evenimente, întâlniri de lucru cu reprezentanții instituțiilor de stat și a organizaţiilor neguvernamentale. Am rămas foarte mulțumiți de cele văzute. Multe lucruri sunt asemănătoare cu cele care se întâmplă la noi. Consider această vizită utilă în primul rând din aspectul familiarizării cu activităţile susţinute de partenerii CNC-ului TB/SIDA din Moldova /Country Coordinating Mechanism (CCM).
 
Aţi putea să ne spuneţi, în acest sens, despre unele particularităţi ale CNC-ului din Uzbekistan? Cum contrbuie activitatea acestuia la implementarea strategiilor naţionale şi a granturilor Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei?
A. N.: Desigur. Organul analogic CNC-ului în Uzbekistan este Comisia Multisectorială de Experţi (CME), formată din 21 de membri (reprezentanți ai diferitor instituții guvernamentale, organizații ale societății civile și agențiile ONU). În Uzbekistant CME este condusă de vicepremierul ţării.  
Cele mai multe dintre instituțiile și organizațiile membre ale CME au o experienţă bogată în planificarea, managementul, implementarea, monitorizarea și evaluarea răspunsului naţonal la HIV, tuberculoză şi malarie în Uzbekistan. CME în Uzbekistan a fost creată în anul 2003 cu scopul de a asigura o strânsă cooperare și coordonare cu toate organizațiile naţionale şi internaționale în răspunsul la cele trei infecţii, pentru a mobiliza şi a atrage donatorii în susţinerea activităţilor pentru combaterea maladiilor respective.
 
Uzbekistan este beneficiar al granturilor Fondului Global şi la moment în ţară se implementează cel de-al treilea Program Naţional pentru HIV/SIDA. Primul Program Național pentru HIV/SIDA (PN HIV) a fost aprobat pentru perioada 2003-2006 cu scopul de a stopa răspândirea infecției HIV în țară prin integrarea componentei HIV/SIDA în diferite strategii naționale de dezvoltare (sectoare-cheie); armonizarea legislației naționale la standardele internaționale; sporirea accesului populațiilor din grupul de risc la servicii de prevenire a infecţiei HIV,  a consumatorilor de droguri la servicii de tratare a dependenței de droguri; creșterea gradului de conștientizare în rândul tinerilor și a populației, în general, cu privire la HIV; asigurarea siguranței hemotransfuziilor; mărirea accesului la serviciile de consiliere şi testare voluntară, tratament antiretroviral, îngrijire şi suport pentru persoanele care trăiesc cu HIV.
 
Cel de-al doilea Program Naţional pentru HIV/SIDA petru anii 2007-2011 a fost dezvoltat într- o manieră participativă, bazată pe o analiză detaliată a tuturor informațiilor disponibile în ţară, axându-se pe trei domenii prioritare: (1) politica Guvernului și strategiile de consolidare a sistemului național de monitorizare şi evaluare (M&E); (2) prevenirea HIV, în special, în populațiile cu risc sporit de infectare și (3) tratament, îngrijire și suport pentru persoanele infectate şi afectate de cele trei maladii.
 
Complementar celui de-al doilea Program, în decembrie 2008, preşedintele Uzbekistanului a semnat un Decret privind consolidarea răspunsului naţional la HIV, iar în ianuarie 2009, Cabinetul de Miniştri a aprobat  primul Plan Național de Acţiuni cu privire la HIV/SIDA, punând accentul pe prevenirea infecţiei HIV, consolidarea capacităților instituționale de a oferi acces universal în prevenire, tratament, îngrijire şi suport HIV/SIDA.
 
Cel de-al treilea Program Naţional pentru HIV/SIDA, care se implementează în prezent (anii 2013-2017) are două obiective majore şi se referă la stabilizarea epidemiei HIV în stadiul concentrat prin asigurarea accesului universal la prevenirea HIV, tratament, îngrijire și suport, cu accent special pe grupurile vulnerabile; şi prevenirea răspândirii infecției HIV în populația generală prin reducerea impactului acesteia asupra grupurilor cu risc sporit de infectare în Uzbekistan până în anul 2017.
 
Cum caracterizaţi situaţia privind infecţia HIV în ţara Dumneavoastră?
A. N.: Din 2009 în Uzbekistan avem o stabilizare a situației privind infecția cu HIV. Ca şi în Republica Moldova, epidemia se află în grupuri concentrate. Potrivit ultimului Raport Anual, la 1 ianuarie 2012, în Uzbekistan erau înregistraţi 21 542 persoane cu HIV. În ultimii ani, din partea statului, în Uzbekistan, sunt depuse numeroase eforturi pentru susţinerea măsurilor de profilaxie HIV/SIDA (întărirea bazei tehnico-materiale a organizaţiilor şi instituţiilor care acordă servicii HIV). Doar în anii 2010-2011 a fost alocată o sumă considerabilă pentru reparaţia centrelor şi laboratoarelor de diagnosticare a infecţiei HIV de pe întreg teritoriul Uzbekistanului, cota bugetului de stat crescând din an în an.   
 
Ce ne puteţi spune despre Centrul Republican SIDA, pe care îl reprezentaţi?
Centrul Republican SIDA (CRS) este un centru de referință al Ministerului Sănătății al Republicii Uzbekistan pentru toate problemele legate de HIV. CRS activează în cadrul Ministerului Sănătății şi a fost instituit pentru a facilita răspunsul național la HIV, inclusiv pentru punerea în aplicare a măsurilor de prevenire, tratament și a celor de cercetare/dezvoltare legate de infecţia cu HIV. Centrul oferă servicii de diagnostic, medicale și de consiliere persoanelor care trăiesc cu HIV, populaţiei din grupurile cu risc sporit de infectare și/sau celor care sunt afectate de HIV/SIDA.  Centrul Republican SIDA este implementatorul principal al Programului Național HIV/SIDA în Uzbekistan. De asemenea, Centrul coordonează și acordă asistenţă unei reţele de 14 centre SIDA, inclusiv centrelor SIDA regionale, municipale şi raionale, fiind responsabil de coordonarea activităților legate de HIV în toate sectoarele și cu toţi partenerii.
 
Centrul gestionează un buget propriu, are personal administrativ şi medical, care activează în cadrul următoarelor departamente/secţii: epidemiologie, organizarea răspunsului la HIV, laborator de diagnostic, laborator imunologic, laborator bacteriologic şi parazitologic, laborator clinic-biochimic, policlinică consultativă, secţie de îngrijire de zi, farmacie, administraţie ş.a.

Actualmente, Centrul Republican SIDA se extinde, incluzând şi un spital/clinică, în cadrul căreia este asigurat managementul cazurilor complexe cu HIV, servind ca un centru de formare pentru tratamentul și îngrijirea HIV/SIDA în regiunea Asiei Centrale. Suplimentar la acestea, Centrul Republican SIDA este Recipientul Principal al grantului Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malarie.
 
În concluzie, aş vrea să menţionez că toţi membrii delegaţiei au rămas mulţumiţi de posibilitatea efectuării acestui schimb de experienţă şi ceea ce ne dorim este ca aceste colaborări să continue, astfel ca şi specialiștii din Republica Moldova să vină la noi.
 
Vă mulţumesc pentru interviu şi Vă urez mult succes!
 
Victoria Tataru