Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Nov 10, 2013

Numărul îmbolnăvilor de tuberculoză, în lume, în ușoară scădere pentru al treilea an consecutiv. Formele multirezistente sunt, însă, în creștere

Numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză, maladia care a luat viața, anul trecut, la aproape 1,3 milioane de oameni din întreaga lume, este în scădere pentru al treilea an consecutiv. Boala rămâne, însă, o problemă majoră  de sănătate, spun reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății.

Tuberculoza provoacă în lume un număr mare de decese, situându-se pe locul al doilea după HIV/SIDA. Potrivit unui raport recent al OMS, anul trecut au fost diagnosticate cu tuberculoză 8,6 milioane de persoane. Peste un milion dintre ei erau și purtători de HIV. Un an mai devreme în lume erau 8,7 milioane de bolnavi, cu 45% mai puține în comparație cu 1990, scrie Agerpres.
 
Din numărul total de cazuri de infecție, cele mai multe au fost înregistrate în țările din Asia de Sud-Est - 29%, în Africa s-au înregistrat 27% de îmbolnăviri, iar 19% - în regiunile din Pacificul de Vest.
 
Și numărul deceselor din cauza tuberculozei a scăzut de la 1,4 milioane în 2011, la 1,3 milioane anul trecut. 320.000 dintre aceste persoane erau și HIV-pozitive. Mortalitatea a atins cel mai mare nivel în 2003, atunci când s-au înregistrat 1,8 milioane de decese.
 
Cu toate acestea, reprezentanții OMS spun că tuberculoza rămâne o problemă majoră în toată lumea. Specialiștii trag un semnal de alarmă și își manifestă îngrijorarea în legătură cu numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză multirezistentă. Această formă este rezistentă la izoniazidă și rifampicină,  două medicamente antituberculoase standard, care au cea mai mare eficiență în tratarea bolii.
 
Anul trecut au fost diagnosticate cu tuberculoză multirezistentă aproximativ 94.000 de oameni, de două ori mai mulți decât un an mai devreme. Potrivit OMS, cifrele ar putea fi însă mult mai mari, aproximativ 450.000 de cazuri noi estimate anul trecut, aceasta însemnând că trei din patru cazuri nu sunt oficial înregistrate.
 
OMS menționează că progresele înregistrate sunt totuși importante, având în vedere că din 2010, numărul îmbolnăvirilor a scăzut la nivel mondial. În plus, la sfârșitul anul 2012, bedaquilina a consolidat arsenalul aflat la dispoziția doctorilor. Tratamentul a devenit primul medicament cu mecanism inovator de acțiune împotriva tuberculozei aprobat în ultimii 40 de ani.
 
Între timp, în ultimii trei ani, numărul cazurilor de tuberculoză din Republica Moldova a fost într-o ușoară creștere. Dacă în 2010 în rândurile moldovenilor erau 3.827 de îmbolnăviri, inclusiv recidive, anul trecut, în țara noastră au fost înregistrate 3.894 de cazuri de tuberculoză.

www.e-sanatate.md

www.who.int/mediacentre