Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Oct 18, 2013

Discuţii aprinse pe marginea problemelor din domeniul HIV/SIDA cu reprezentanţii societăţii civile

17 reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova, regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia au participat pe 11 septembrie curent la o întâlnire cu membrii delegației oficiale a Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei (FG) pentru a discuta probleme de actualitate, legate de

 

reducerea contribuției promise din partea statutului pentru suportul Programului Național de profilaxie și control HIV/SIDA/ITS de la 48 milioane lei la 9 milioane lei pe parcursul anului 2014 şi dificultățile, resursele și posibilitățile de acoperire a tratamentului antiretroviral pentru pacienții bolnavi de HIV/SIDA, care vor fi luați în tratament începând cu 1 ianuarie 2014.

Subiectele discuţiei au fost sugerate de însăşi reprezentanţii Fondului Global, care au dorit să se informeze pe marginea acestor chestiuni înainte de a se întâlni cu factorii de decizie de la Ministerul Sănătății.
 
Referindu-se la reducerea contribuției promise din partea statului de la 48 milioane lei la 9 milioane lei pentru componenta HIV/SIDA pe parcursul anului 2014 (în timp ce pentru domeniul tuberculozei contribuția promisă de 32 milioane lei rămâne neschimbată), dl Igor Chilcevschii, președintele Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV (PTH), a menționat că inițial pentru Programul Național de prevenire și control HIV/SIDA/ITS a fost promisă o sumă și mai mare, care pe parcurs a fost micșorată până la 9 milioane lei. Această sumă estimată de Ministerul Finanțe pentru anul 2014 nu reiese din necesitățile reale ale țării, ci din posibilități.
 
Cât priveşte asigurarea tratamentului antiretroviral (ARV), dl Chilcevschii a menționat că dacă până în prezent, toate medicamentele erau procurate de IP UCIMP RSS din grantul FG și probleme nu au fost, odată cu asigurarea medicamentelor din bugetul de stat ar putea apărea dificultăți legate de lipsa mecanismului de procurare a medicamentelor, precum şi existența doar a unui singur preparat de brand înregistrat în ţară (Aliuviu). În opinia vorbitorului, RM ar putea repeta experiența altor țări, când din lipsa medicamentelor, bolnavilor nu le va fi recomandat tratament tuturor celor care îl vor necesita, iar abandonul tratamentului ARV ar putea fi chiar “ușor salutat”.
 
În context, dl Alexandru Curașov, director AO “Inițiativa Pozitivă”, a menţionat că reducerea bugetului din partea statului de la 48 milioane la 9 milioane pare a fi o tactică suspectă a Guvernului RM în raport cu Fondul Global. Aceasta pentru că suma de 48 milioane a fost negociată în cazul retragerii Fondului Global, iar ulterior, după apariţia posibilităţii de a aplica la Fondul Global pentru un nou grant-interim de 8 milioane dolari, suma promisă s-a micşorat mai bine de cinci ori. Și aceasta în condițiile în care FG a menționat că resursele Fondului Global nu trebuie să substituie resursele naționale. Dl Curaşov a calificat această acţiune drept o poziţie incorectă a Guvernului vizavi de cetățenii săi.
 
În cadrul discuţiilor, participanţii au reiterat că pe parcursul celor 10 ani de prezență a Fondului Global în RM a fost oferit suport Guvernului la diferite nivele, arii și domenii de intervenții cruciale (profilaxie, tratament, comunicare, monitorizare și evaluare etc.). Respectiv, au fost create/dezvoltate și anumite mecanisme pentru controlul TB/SIDA. Ca și perspectivă de dezvoltare pentru Fondul Globa în RM, în viziunea societății civile, ar fi acordarea suportului pentru menținerea unui sistem funcțional la nivel de stat, care să fie capabil să rezolve problemele existente din domeniu. În opinia dlui Curașov, „fortificarea managementului sistemului TB/SIDA trebuie să fie o prioritate pentru RM, întrucât toate întârzierile de proces care au loc în prezent, neonorarea promisiunilor din partea unor actori/instituții/ministere, alte deficiențe și probleme care apar – au loc anume din această cauză”. Investirea în dezvoltarea capacităților MS și a comunității persoanelor care trăiesc cu HIV este obiectivul principal pe care FG și Guvernul RM ar trebui să se concentreze în planificarea strategică de mai departe.
 
Întâlnirea delegaţiei oficiale a Fondului Global cu reprezentanii societăţii civile s-a desfăşurat la Centrul Social Regional din municipiul Chișinău.