Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Oct 18, 2013

MS a asigurat FG că pacienţii vor primi tratament antiretroviral în 2014 din sursele bugetului de stat

Controversatele subiecte ce ţin de angajamentul Guvernului în asigurarea durabilității serviciilor de profilaxie și tratament pentru bolnavii cu TB și HIV/SIDA, precum şi condițiile pe care trebuie să le îndeplinească Republica Moldova în cadrul acordurilor de grant deja semnate și a aplicației în curs de elaborare pentru grantul interim HIV de 8 mln USD - au fost pe larg discutate de membrii delegaţiei Fondului Global în cadrul întrevederior cu reprezentanţii de la Ministerul Sănătăţii.
Tatiana Vinichenko, managerul de portofoliu al FG pentru RM a opinat că creșterea contribuției statului de la 1 milion la 9 milioane este de apreciat, dar din câte este cunoscut, această sumă nu este suficientă pentru acoperirea tuturor necesităților pentru domeniul HIV.
 
Un principiu al Fondului Global este de a finanța ceea ce este prioritar pentru țară, or, odată ce contribuția din partea statului pentru domeniul HIV/SIDA este redusă (de la 48 milioane lei la 9 milioane lei pentru componenta HIV/SIDA pe parcursul anului 2014), se creează impresia că acesta nu mai este o prioritate pentru Moldova și, respectiv, nu ar trebui să fie considerată prioritate nici pentru Fondul Global. Dna Vinichenko a mai adăugat că suportul FG nu trebuie să substituie resursele naţionale, ci să fie complementar la acestea.  
 
Andrei Matei, șeful Direcției buget, finanțe și asigurări a MS, a explicat că cifrele estimative, prezentate anterior, au fost calculate în baza unor estimări aproximative privind necesităţile programelor naţionale  și au fost transmise Ministerului Finanțe (MF) pentru a arăta necesităţile anuale ale programelor naționale pentru TB și HIV/SIDA. Ulterior, Ministerul Finanțelor calculează și prezintă Ministerului Sănătății bugetul de cheltuieli, reieșind din resursele acumulate în baza impozitelor acumulate în țară. Astfel, bugetul pentru anul 2014 promis de la MF (în pofida planului de buget solicitat anterior de MS) este aproximativ egal cu cel din anul trecut.  Respectiv, Ministerul Sănătății urmează să prioritizeze și să calculeze din nou ce sume pot fi alocate pentru acoperirea necesităților programelor naționale.
 
Dl Matei a mai adăugat că planificarea finanțelor la MF se face cu 2 ani înainte. Astfel, în 2013 se planifică sumele pentru 2015. În 2014 vor fi cunoscute posibilităţile pentru 2015. Dacă indicatorii macroeconomici vor fi pozitivi – posibil că va fi acoperită suma de 61 mil. lei, care a fost solicitată pentru 2015. Oricare ar fi suma acordată – prioritatea nr. 1 va fi acoperirea tratamentului TB și HIV/SIDA, programele naționale pentru TB și HIV/SIDA având cea mai mare acoperire financiară din bugetul ţării.
 
Cât priveşte asigurarea  cu preparate ARV a pacienților noi luați în tratament de la 1 ianuarie 2014, oficialii de la Ministerul Sănătății au informat că se vor opera modificări la Hotărârea Guvernului 568 din 10.09.2009 pentru aprobarea Regulamentului privind achiziţionarea de medicamente şi alte produse de uz medical pentru necesităţile sistemului de sănătate. Modificările propuse vor permite achiziționarea medicamentelor la un preț rezonabil din surse centralizate, prin licitații internaționale. În rezultat, se va putea procura centralizat medicamentele ARV pentru necesitățile pacienților aflați în tratament ARV.
 
În context, Ministrul Andrei Usătîi a afirmat că Ministerul Sănătății va face tot posibilul pentru a respecta întocmai obligațiunile privind asigurarea de la 1 ianuarie 2014 a bolnavilor de HIV/SIDA cu medicamentele antiretrovirale necesare. Dl Usatîi a mai opinat că pentru MS singura problemă care apare este cea legată de asigurarea cu medicamente a bolnavilor de HIV/SIDA din regiunea transnistreană și a celor din sistemul penitenciar.
 
Ca răspuns la aceasta, reprezentanții FG au menționat că pentru anul 2014 vor fi precăutate posibilităţi ca tratamentul pentru aceşti pacienți să fie asigurat din sursele Fondului Global.