În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.
Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.
Oct 18, 2013
Consultări regionale pentru țările EEAC beneficiare de granturile Fondului Global
La 26 septembrie, la Geneva, s-au desfășurat consultările regionale pentru țările din regiunea Europei de Est și Asia Centrală (EEAC), beneficiare de granturi din partea Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei (FG).
Evenimentul a avut drept scop planificarea și dezvoltarea unui cadru regional al Fondului Global și al unui plan strategic, pentru a răspunde mai eficient epidemiei HIV în regiunea Europei de Est și Asiei Centrale.
Documentele respective se bazează pe Strategia Fondului Global pentru perioada 2012-2016 "Investing for Impact" și sunt aliniate acelor inițiative și programe care există deja: Planul European de acțiune pentru HIV/SIDA pentru anii 2012-2015; Raportul UNAIDS "Tratamentul în 2015"; Planul comunității persoanelor care trăiesc cu HIV în regiunea EEAC (ECUO) privind accesul universal la tratamentul antiretroviral în regiune.
Produsele consultărilor regionale urmează să fie dezvoltate și implementate, cu sprijinul Fondului Global, în baza unor dialoguri de țară, a colaborărilor inter- și multisectoriale, pentru a contribui la o mai bună informare a membrilor Consiliilor Naționale de Coordonare (din fiecare țară)/a factorilor de decizie în scopul trasării unor politici și programe naționale cu un impact cât mai mare pentru HIV/SIDA.
Consultările regionale s-au axat pe următoarele subiecte: Viziunile pe termen mediu și lung ale FG pentru regiunea EEAC; Investițiile pentru regiunea EEAC și pentru sub-regiuni; Modele de parteneriat, care promovează mediile favorabile și ajută țările să își dezvolte și să implementeze programe eficiente de control HIV/SIDA; Asistența tehnică și clarificarea responsabilităților; Planuri de durabilitate pentru Fondul Global din regiunea EEAC; Aspecte de gestionare diferită a granturilor Fondului Global.
La consultările regionale au participat reprezentanți ai Consiliului Fondului Global din regiunea EEAC, constituenți ai FG, parteneri regionali și internaționali, reprezentanți ai secretariatului FG. Delegația Republicii Moldova a fost reprezentată de Viorel Soltan (directorul Centrului PAS), Alexandru Curașov (comunitatea PTH) și Violeta Teutu (secretariatul CNC TB/SIDA).