Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Oct 18, 2013

Proiectul notei de concept pentru elaborarea Strategiei Fondului Global privind HIV/SIDA pentru Europa de Est și Asia Centrală (EEAC)

În cadrul consultărilor regionale, a fost prezentat Proiectul notei de concept pentru elaborarea Strategiei Fondului Global privind HIV/SIDA pentru Europa de Est și Asia Centrală.

 

Strategia are scopul de a optimiza și a susține investițiile Fondul Global în programele HIV în EEAC, bazată pe consultări ample cu implementatorii, donatorii și partenerii programelor Fondului Global. În continuare vă prezentăm un scurt sumar al notei de concept pentru elaborarea Strategiei Fondului Global pentru EEAC, examinată în cadrul consultărilor regionale de la Geneva la 26 septembrie 2013.

 
Informație de fundamentare
 
Potrivit OMS, regiunea[1] EEAC are cea mai rapidă creștere a epidemiei cu HIV la nivel global, cu creșteri semnificative ale mortalității de SIDA. Pe baza ultimelor estimări ale UNAIDS, între 2001 și 2012, numărul de persoane care trăiesc cu HIV în regiune EEAC a crescut de la 860.000 la 1,3 milioane.
 
OMS menționează că în regiunea EEAC, populațiile cheie specifice, care sunt la un risc mai mare de expunere și infectare cu HIV, sunt persoanele care își injectează droguri și partenerii sexuali ale acestora, bărbații care întrețin relații sexuale cu bărbați, lucrătoarele sexului comercial, deținuții și migranții. În pofida dezechilibrului semnificativ care există între țările EEAC în ceea ce privește veniturile și povara bolii, epidemia HIV în regiune rămâne concentrată în aceste populații. Potrivit estimărilor UNAIDS, consumatorii de droguri injectabile sunt la risc special în Europa de Est, circa 57% din cazurile noi de infectare cu HIV fiind atribuite consumului de droguri injectabile.
 
Cu 1,6 miliarde de dolari SUA în calitate de granturi HIV aprobate pentru perioada 2002-2016, Fondul Global este un finanțator cheie a programelor HIV în regiunea EEAC și cel mai mare donator de servicii de reducere a riscurilor. Cu toate acestea, pe lângă succesele colective înregistrate cu ajutorul granturilor finanțate de Fondul Global/programelor naționale etc, nivelul de acoperire cu servicii de prevenire, tratament[2] și servicii de îngrijire, mai ales în rândul populațiilor-cheie, rămâne prea limitat pentru a obține un impact asupra epidemiei HIV.
 
Așa cum majoritatea țărilor din EEAC cu epidemii determinate de consumul de droguri injectabile sunt din categoria țărilor cu venit mediu înalt, sursele de finanțare externă pentru programele HIV, inclusiv de la Fondul Global, sunt destul de limitate. Prin urmare, este vital ca țările să recunoască importanța sănătății publice ale acestor programe și să înainteze o nouă finanțare. În acest sens, implicarea actorilor naționali în răspunsul la HIV pentru persoanele care își injectează droguri este critică.
 
Recenta lansare a noului model de finanțare a Fondului Global cu disponibilitatea resurselor granturilor aprobate și rezultatele așteptate în EEAC oferă oportunitatea de a dezvolta o strategie regională a EEAC și a lărgi cadrul de investiții. La rândul său, strategia ar trebui să promoveze elaborarea planurilor naționale de investiții, pentru a se asigura că resursele interne sunt investite strategic, cu un potențial catalizator al resurselor Fondului Global, pentru a obține cel mai mare impact posibil.
 
Obiective
Dezvoltarea strategiei Fondului Global pentru EEAC și al cadrului de investiții are ca scop:
  • Ajungerea la un consens cu privire la prioritățile strategice și abordările pentru soluționarea problemei epidemiei HIV în regiune.
  • Să contribuie la abordarea unor potențiale nepotriviri/lacune dintre tendințele epidemiologice actuale și scopurile programelor, inclusiv, dar nu limitat la granturile Fondului Global.
  • Informarea țărilor aplicante și partenerilor, prin prisma noului model de finanțare, asupra priorităților strategice de investiții ale Fondului Global și principiile de a maximiza impactul.
  • Stimularea țărilor pentru a elabora/revizui cadrul Național HIV de investiții strategice adecvat.
Cadrul temporal
Perioada de timp prevăzută pentru implementarea și revizuirea periodică a etapelor de realizare a strategiei din EEAC ar trebui să fie aliniată cu ciclurile actuale și viitoare de trei ani ale Fondului Global (2014-2016 și 2017-2019). Documentul de strategie regională ar trebui să fie finalizat până la sfârșitul primului trimestru al anului 2014.
 
Prioritățile de investiții ale Fondului Global
În conformitate cu prioritățile Oficiului Regional UNAIDS EECA, bazat pe modelele epidemiologice, pare oportun ca marea majoritate (aproximativ 80%) din prioritățile globale de investiții ale Fondul Global propuse în regiunea EECA să fie axate pe următoarele două direcții:
  1. Promovarea și susținerea în creștere a accesului la tratamentul antiretroviral, asigurându-se că persoanele cele mai vulnerabile au acces continuu la testare, tratament, îngrijire și aderență la servicii.
  2. Promovarea și sporirea accesului la servicii complexe de reducere a riscurilor, prevenire, tratament și îngrijire pentru persoanele care își injectează droguri.
Strategia ar trebui, de asemenea, să răspundă necesităților și să aloce resurse pentru a sprijini și promova activitățile de care beneficiază bărbații care întrețin sex cu bărbați (BSB) și lucrătoarele sexului comercial (LSC). În plus, trebuie să se recunoască faptul că în unele țări din EEAC modelul epidemiologic HIV poate fi diferit față de restul regiunii EEAC și, prin urmare, va necesita o abordare diferențiată.
 
Scopuri:
  • Să contribuie la reducerea transmiterii HIV în rândul persoanelor care își injectează droguri cu 50% până în 2015.
  • Să contribuie la sporirea accesului la intervenții eficiente de reducere a riscurilor, inclusiv, schimb de seringi, servicii de tratament a dependenței de droguri și tratamentul hepatitei.
  • Să contribuie la creșterea accesului UDI la TARV de la mai puțin de 10% (la moment) până la 50% (în 2016).
  • Să contribuie la includerea serviciilor de reducere a riscurilor în politicile naționale în domeniul drogurilor și creșterea resurselor financiare destinate prevenirii HIV în rândul UDI în EEAC provenite din surse publice de la 15% la 60% până în 2016.
  • Să contribuie la extinderea testării eficiente, referirea la tratament și programele pentru aderarea la TARV.
  • Să contribuie la un acces durabil la TARV, asigurat calitativ și la un preț adecvat protejat de bugetul de stat.
 
Potrivit clasamentului Băncii Mondiale din iulie 2013, Republica Moldova se situează în categoria țărilor cu venit mai jos de mediu. Recomandările FG pentru acest grup de țări este:
-          Fiecare țară ar trebui să aibă o strategie de înrolare anuală treptată în TARV pentru a se asigura că tratamentul este acoperit în întregime de finanțarea internă (cel puțin 50% până în 2016).
-          Finanțarea pentru TARV ar trebui să fie disponibilă în cadrul granturilor Fondului Global doar pentru a iniția tratamentul în rândul populațiilor-cheie, cu scopul de a fi transferat la programul național SIDA în perioada de finanțare existentă.
-          Cel puțin de 60% din sursele Fondului Global ar trebui să fie orientate pentru reducerea noxelor și serviciile de prevenire, consolidarea capacităților, advocacy, drepturile omului și consolidarea comunității cu populații cheie cu o prevalență de peste 5%.
-          Asigurați-vă că cel puțin 10% din finanțare este oferită pentru TB/HIV și alte coinfecții.
 
Elemente cheie pentru elaborarea strategiei:
  1. Ajungerea la un acord asupra cadrului de investiții a Strategiei regionale
  2. Elaborarea cadrului de investiții Național
  3. Susținerea Consolidării Sistemului Comunității
  4. Promovarea sistemelor de sănătate centrate pe oameni
  5. Adaptarea scopurilor și guvernării CNC-urilor
  6. Formarea parteneriatelor pentru furnizarea rezultatelor
  7. Planuri și strategii durabile pentru păstrarea abordărilor de succes pentru impact
Resurse, Monitorizare și Evaluare
 
Strategia regională și cadrul de investiții ar trebui să definească în mod clar care va fi succesul pe termen mediu și lung, cu repere pre-definite și planul, care ar putea fi colectiv, monitorizate și evaluate în mod regulat pentru a reflecta succesele și cele mai bune practici și pentru a determina neajunsurile.
 
Strategia și cadrul de investiții va trebui să furnizeze date privind estimarea resurselor financiare, tehnice și de altă natură, solicitate de la Fondul Global, alți donatori și țări.
 
În cele din urmă, doar printr-un parteneriat eficace de lungă durată la nivel de țară și regiune, începând cu conducerea țărilor și susținută de hotărârea colectivă a tuturor părților interesate, putem atinge obiectivul universal de acoperire cu TARV și servicii de îngrijire și prevenire în rândul populațiilor din EEAC.

[1] Armenia, Azerbaijan, Belarus, Estonia, Georgia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Latvia, Lituania, Republica Moldova, Federația Rusă, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan.

[2] Se estimează că doar 25% din persoanele eligibile pentru tratamentul HIV îl primesc, bazat pe ghidurile OMS 2010.