Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Oct 18, 2013

ONG-urile din Moldova vor presta servicii de consiliere și testare la HIV prin utilizarea testelor rapide pe salivă

În perioada 10 septembrie – 18 octombrie curent, reprezentanții ONG-urilor care activează în domeniul prevenirii HIV și reducerii riscurilor din Republica Moldova (inclusiv regiunea transnistreană) participă la cursul de instruire: “Consilierea și testarea la infecția cu HIV (CTV) prin utilizarea testelor rapide pe salivă”.

Potrivit Luciei Pîrțînă, coordonator al Programului Național de prevenire și control HIV/SIDA/ITS, tematica instruirii este foarte diversă și include prezentări generale despre HIV și SIDA (terminologie, situația epidemiologică; căile de transmitere, evoluţia, diagnosticul, tratamentul etc.); precum și informație de referință ce ține de consiliere și testare – intervenţii de prevenire și formare a comportamentelor care să protejeze de infectarea cu HIV.
 
Necesitatea acordării acestor servicii de către reprezentanții ONG-urilor este argumentată prin faptul că adresabilitatea grupurilor cu risc sporit de infectare la cabinetele de consiliere și testare voluntară la HIV (CTV), care funcționează în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice (IMSP) spitalele raionale și municipale, este mică. Chiar dacă în anii precedenți, personalul acestor cabinete a fost instruit să acorde servicii de consiliere și testare voluntară, experții din sănătatea publică susțin că accesul tinerilor, adolescenților și a populației din grupurile cu risc sporit de infectare (utilizatorii de droguri/UDI, lucrătoarele sexului comercial/LSC și bărbaţii care practică sexul cu bărbaţii/BSB) este destul de limitat.
 
În Republica Moldova, serviciul de consiliere și testare voluntară la infecția cu HIV a fost creat în anul 2007 prin Ordinul Nr. 344 al Ministerului Sănătății RM, care a aprobat conceptul serviciului CTV și regulamentul tip de funcționare a cabinetului CTV. La 01 aprilie 2013, pe teritoriul țării noastre, inclusiv în regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia, funcționau 62 cabinete CTV. Persoanele care se adresează la cabinetele CTV sunt consiliate pre- și post-testare, iar testul la infecția HIV este efectuat prin analiza sângelui sau, la necesitate, prin utilizarea testelor rapide pe salivă (TSR). Durata determinării rezultatului HIV pozitiv sau negativ prin TSR este de 20 minute.
 
Svetlana Plămădeală, coordonatorul Programului HIV, IP UCIMP RSS /Recipient Principal al Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei (FG), a menționat că Republica Moldova are experiența utilizării testelor rapide pe salivă, în special, în maternități. Acestea sunt utilizate pentru testarea femeilor gravide, care se internează în procesul nașterii, neavând statutul HIV determinat, pentru a preveni transmiterea infecției HIV de la mamă la făt.
 
În cadrul cabinetelor CTV, testele rapide pe salivă se utilizează în anumite situații. Astfel, în scopul asigurării unui acces mai larg al persoanelor din rândul grupurilor cu risc sporit de infectare, în această vară, cu suportul Fondului Global, în Republica Moldova a fost procurat un lot nou de 6750 teste rapide pe salivă, ceea ce permite ca serviciile de consiliere și testare la HIV să fie extinse și în cadrul ONG-urilor ce activează în domeniul prevenirii HIV și reducerii riscurilor. Apropierea serviciilor CTV de grupurile vulnerabile la infecția cu HIV ne va permite să depistăm infecția în termeni oportuni și să ne orientăm mai bine în aspectele epidemiologice ale infecției (să aflăm în ce grupuri de populație este concentrată infecția).
 
Cursurile de instruire sunt destinate asistenților sociali, lucrătorilor outreach, educatorilor de la egal la egal și psihologilor din cadrul ONG-urilor, precum și specialiștilor de la Dispensarul Republican de Narcologie și Departamentul Instituții Penitenciare (MJ), care începând cu luna noiembrie curent vor presta servicii de consiliere și testare prin utilizarea testelor rapide pe salivă.
 
Instruirile sunt organizate de către și cu suportul Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile (SDMC), Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor "ATIS", Agenției Națiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității (UNODC), Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS), UNICEF, ONG "Tinerii pentru Dreptul la Viață" (TDV), în parteneriat cu A.O. "Inițiativa Pozitivă" și Centrele Sociale Regionale din Chișinau, Bălti și Tiraspol.