Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Oct 18, 2013

Masă rotundă: “Proprietatea intelectuală și accesul la tratamentul ARV în RM”

La 23 septembrie curent, Liga persoanelor care trăiesc cu HIV (PTH) din Republica Moldova a organizat o masă rotundă cu tematica “Proprietatea intelectuală și accesul la tratamentul antiretroviral în Republica Moldova”.

La eveniment au participat reprezentanți ai Agenției Medicamentului, Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Fundației Soros-Moldova, PNUD, IP UCIMP RSS, Centrului PAS, Asociației “Inițiativa Pozitivă”, membri ai Centrelor Sociale Regionale pentru PTH din Republica Moldova, coordonatorul Programului Național de prevenire și control HIV/SIDA/ITS, precum și experți de la Uniunea PTH din Europa de Est și Asia Centrală (Ucraina).
 
Acțiunea este parte a proiectului “Promovarea accesului universal la tratament a persoanelor care trăiesc cu HIV ca drept fundamental al omului”, implementat cu suportul AIDS Fonds.
 
În cadrul evenimentului, Constantin Lejențev (expert din Ucraina) a prezentat raportul “Accesul la medicamente și punerea în aplicare a mecanismelor flexibile ale Acordului TRIPS în legislația din Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina”.
 
Raportul reflectă principalele obligații internaționale ale statelor legate de accesul de bază al bolnavilor la tratamentul ARV în contextul respectării drepturilor privind proprietatea intelectuală a producătorilor farmaceutici odată cu adoptarea Acordului TRIPS în aceste țări.
 
Prin acest eveniment, organizatorii au dorit să sensibilizeze factorii de decizie asupra  dificultăților și potențialelor soluții, din punct de vedere al accesului la medicamente antiretrovirale, prin punerea în aplicare a Acordului TRIPS pentru asigurarea unui echilibru între protejarea drepturilor deținătorilor de patente și interesele pentru sănătatea publică. De asemenea, participanții au discutat și alte aspecte ce țin de problemele privind accesul la medicamentele antiretrovirale în acordurile de liber schimb R.Moldova - Uniunea Europeană.