Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Oct 18, 2013

CNAM explică de ce se majorează prețul poliței de asigurare medicală. Fondul va acoperi și cheltuielile pentru programele naționale de control TB și HIV/SIDA

Într-o scrisoare remisă presei, Compania Naţională de Asigurări în Medicină explică de ce prețul poliței de asigurare medicală crește în fiecare an. Acest lucru se întâmplă, pentru că se mărește volumul și gama serviciilor medicale incluse în Programul unic de asistență medicală obligatorie, iar persoanele asigurate solicită tot mai multe servicii drept urmare a îmbătrânirii demografice.
Astfel, în ultimii trei ani, potrivit datelor Ministerului Sănătății, în Republica Moldova numărul investigațiilor a crescut cu peste 85 la sută, vizitele medicale la domiciliu și solicitările de asistență medicală urgentă – cu 18%, iar cazurile tratate în spital – cu peste 13%.
 
Responsabilii CNAM mai susțin că majorarea Fondului de asigurări în sănătate este necesară şi pentru că, spre deosebire de alte state, în ultimii cinci ani cota primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în Republica Moldova a rămas la acelaşi nivel de 7%. Pe lângă aceasta, din anul 2014, programele de tratament a tuberculozei şi HIV/SIDA vor trece la finanţarea extinsă din banii publici ai Fondului de asigurări obligatorii de asistenţă medicală. Tot din 2014 Programul Naţional de combatere a hepatitelor virale B, C şi D, Programul Naţional de transplant şi Programul Naţional de profilaxie şi combatere a diabetului zaharat vor fi finanțate și ele din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală. 
 
Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova a criticat iniţiativa Ministerului Sănătăţii privind scumpirea poliței de asigurare medicală obligatorie. Doar sindicatul de profil „Sănătatea” susţine proiectul Fondului de asigurări medicale pentru 2014. „Majorarea cheltuielilor publice pentru sănătate este o necesitate vitală pentru Moldova, pentru că cetăţenii noştri vor şi solicită servicii complete. Trebuie de conştientizat, pentru ca poliţa de asigurare să acopere şi cheltuielile vizitei la stomatolog, spre exemplu, atunci trebuie să se mărească şi fondul asigurării obligatorii”, a declarat Victor Benu, preşedintele Sindicatului „Sănătatea”.
 
În Republica Moldova, peste 80 la sută din populație are poliță de asigurare medicală obligatorie.
 
http://www.e-sanatate.md/