Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Oct 18, 2013

Flash-mob la tematica supradozelor cauzate de consumul drogurilor

Uniunea pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor din Republica Moldova și Asociația Obștească “Inițiativa Pozitivă” au organizat la 4 septembrie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet “Maria Bieșu”, un flash-mob pentru a sensibiliza opinia publică și factorii de decizie cu privire la problema supradozelor cauzate de consumul drogurilor.
 
Potrivit organizatorilor acțiunii, problemele legate de supradoze nu se regăsesc în actele normative existente în vigoare (Strategia Naţională Antidrog pentru anii 2011-2018 şi Programul Naţional de prevenire şi control HIV/SIDA/ITS pentru 2011-2015), chiar dacă decesele prin supradoze, asociate consumului de opiacee, constituie o provocare pentru cei peste 30 mii consumatori de droguri din Republica Moldova.
 
Asistenţa şi îngrijirile în cazul supradozelor sunt acordate, în mare parte, de către Serviciul de Asistenţă Medicală de Urgenţă. Totuși, din cauza unor bariere ce există (frica consumatorilor de droguri de a apela la personalul medical din cauza că aceștia vor anunța poliția; accesul redus la preparatul “Naloxon” utilizat pentru a evita supradozele), adresarea la serviciile medicale este cu întârziere, ceea ce face ca viața persoanelor afectate de consumul drogurilor să fie în pericol.  Conform surselor internaţionale, din 100 de cazuri de supradoză, aproximativ 4 sunt letale.
 
Solidari efortului de sensibilizare cu privire la supradoze, reprezentanţii asociaţiilor obşteşti active în domeniul asistenţei consumatorilor de droguri în RM au adresat un apel către Ministerul Sănătăţii și Dispensarul Republican de Narcologie ca să imbunătăţească calitatea asistenţei narcologice prin includerea intervenţiilor de prevenire a supradozelor în politicile naționale de sănătate. Alte solicitări ale organizatorilor acțiunii țin de: asigurarea disponibilității preparatului medical „Naloxon” în cadrul programelor de asistenţă a consumatorilor de droguri; îmbunătăţirea mecanismelor de investigare, înregistrare şi monitorizare a cazurilor de supradoze.
 
Flash-mobul a fost organizat cu prilejul Zilei Internaționale de informare și sensibilizare cu privire la supradoze, consemnată la nivel internațional.