Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Oct 18, 2013

Masă rotundă: „Să combatem tuberculoza prin implicare”

La 30 septembrie 2013, AO “Pentru Prezent și Viitor” a organizat o masă rotundă cu genericul „Să combatem tuberculoza prin implicare”.
 
Scopul mesei rotunde a fost convocarea prestatorilor de servicii cheie în controlul TB pentru a identifica aspectele principale ce necesită a fi îmbunătățite sau asupra cărora trebuie să fie orientate eforturile în continuare pentru obținerea rezultatelor așteptate.
 
În deschiderea evenimentului, dna Ludmila Rîbac, medic epidemiolog la Centrul Național de Sănătate Publică a prezentat o informație generală privind situația din domeniul tuberculozei în țară.
 
Lilian Severin, președintele Platformei Naționale a OSC-rilor active în controlul TB, participant la eveniment, a informat  despre  activitatea Platformei și a celor zece ONG-ri din Moldova, care se implică în activitățile de profilaxie și control al tuberculozei în țară, precum și despre planurile de viitor ale organizației pe care o reprezintă.
 
Cristina Moraru, director al Proiectului “Sporirea rolului pacientului și comunității în controlul TB”, a relatat la rândul său despre activitățile și rezultatele obținute de către AO “Pentru Prezent și Viitor” în controlul tuberculozei.
 
Evenimentul a servit drept teren de discuții sincere despre principalele probleme cu care se confruntă bolnavii de tuberculoză, pe de o parte, personalul medical, asistenții sociali și reprezentanții ONG-urilor, pe de altă parte.
 
Întrebările care au trezit cele mai multe dezbateri au fost cele ce țin de ineficiența legii privind controlul tuberculozei, vârsta optimă de vaccinare și consecințele în cazul nevacinării la timp, metodele de prevenire ale tuberculozei, stigmatizarea bolnavilor și importanța menținerii pacienților în tratament până la vindecarea maladiei (încheierea curei de tratament).
 
Masa rotundă s-a încheiat  cu recunoașterea faptului că doar printr-un efort comun și o conlucrare eficientă dintre instituțiile medicale, direcțiile de asistență socială, ONG-uri se poate de redus povara TB și de creat cele mai bune condiții de sănătate pentru persoanele bolnave de tuberculoză în R.Moldova.
 
AO “Pentru Prezent și Viitor”