Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Sep 9, 2013

Probleme stringente discutate la GTL „Grupuri vulnerabile” (CNC TB/SIDA

Membrii Grupului Tehnic de Lucru „Grupuri vulnerabile” s-au întrunit la 29 august curent într-o ședință de lucru, în cadrul căreia s-au familiarizat cu “Instrucţiunea cu privire la prevenirea infecţiei cu HIV în rândul grupurilor cu risc sporit de infectare”; “Acțiunile pentru continuarea implementării Programelor de Reducere a Riscurilor în contextul aplicării la Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei, Malariei (FG)” și “Iniţiativa regională a Reţelei Euroasiatice de Reducere a Riscurilor (EHRN) în domeniul HIV și Reducerea Riscurilor în regiunea Europei de Est și Asiei Centrale".
 
Silvia Stratulat, şef secţie Prevenire în HIV/SIDA, Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP) a prezentat participanților proiectul “Instrucţiunii cu privire la prevenirea infecţiei cu HIV în rândul grupurilor cu risc sporit de infectare”, menționând că acesta a fost elaborat de un grup de autori de la Centrul Naţional de Sănătate Publică, cu implicarea altor specialiști din domeniul reducerii riscurilor. Instrucţiunea reflectă recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) şi Programului Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS), descriind intervenţiile de bază  în prevenirea infecţiei cu HIV în populaţia cu risc sporit de infectare – utilizatorii de droguri injectabile (UDI), lucrătorii sexului comercial (LSC) şi bărbații care întrețin relații sexuale cu bărbați (BSB). Lucrarea (ce urmează a fi definitivată și aprobată de Ministerul Sănătății) este destinată lucrătorilor medicali care realizează activităţi de  prevenire a infecţiei cu HIV în rândul populaţiei cu risc sporit de infectare, precum şi reprezentanților organizaţiilor neguvernamentale, care susțin și implementează activități în domeniul  HIV/SIDA.
 
Necesitatea elaborării setului respectiv de instrucțiuni este determinată de faptul că epidemia HIV/SIDA în Republica Moldova se află în stadiul de epidemie concentrată. Studiile de supraveghere epidemiologică de generaţia a doua în rândul UDI (anul 2009- 2010) au indicat rate foarte înalte ale prevalenţei infecţiei cu HIV în special în Bălţi (39,8%), Chişinău (16,4%) şi Tiraspol (12,1%), prevalenţa HIV în rândul lucrătorilor sexului comercial fiind de 6,1%, în rândul deţinuţilor – 3,5% și printre bărbaţii care practică sex cu bărbaţi – de 1,7%. Transmiterea rapidă a infecţiei cu HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile, persoanelor ce prestează servicii sexuale contra plată, creşterea numărului de cazuri de infectare cu HIV în rândul bărbaţilor care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi a cauzat apariţia necesităţii de identificare a mijloacelor eficiente de intervenţie şi reducere a răspândirii acestei maladii. Rezultatul acestor căutări este abordarea de tip harm reduction/reducerea riscurilor, ceea ce presupune reducerea efectelor negative, asociate consumului de droguri injectabile şi comportamentelor cu risc sporit de infectare. Programele şi intervenţiile de asistenţă a populaţiilor cu risc sporit de infectare, realizate în Republica Moldova începând cu anul 1997-2000 creează condiţii esenţiale pentru micşorarea riscului de infectare cu HIV în rândul acestor grupuri de populație. Documentul în cauză vine să accentueze rolul instituţiilor medicale şi al personalului medical (manageri, epidemiologi, infecţionişti, medici de familie etc.), precum și al instituțiilor societății civile de a contribui la realizarea intervențiilor/programelor de reducere a riscurilor în rândul grupurilor menționate. Actualmente, în Republica Moldova sunt în derulare 19 proiecte în rândul grupurilor cu risc sporit de infectare (7 proiecte în rândul UDI, 3 - LSC, 1 - BSB şi 1 – migranţi).  Activităţile de profilaxie a infecţiei HIV/SIDA/ITS în rândul UDI se desfăşoară în 32 de localităţi şi 12 penitenciare (inclusiv 3 din teritoriile de Est ale republicii), în rândul LSC – în 8 localități și  în rândul BSB – în 2 localități.
 
Vitalie Slobozian, coordonatorul Programului Reducerea Noxelor (Fundația Soros-Moldova) a prezentat membrilor Grupului Tehnic de Lucru o concepție de proiect financiar în vederea asigurării continuării și extinderii implementării programelor de reducere a riscurilor, în contextul pregătirii aplicației pentru Fondul Global. Schița respectivă a fost elaborată urmare a Atelierului de planificare strategică a ONG-urilor active în domeniul reducerii riscurilor, care a avut loc la sfârșitul lunii iulie curent. Documentul reprezintă o estimare financiară pentru toate intervențiile ce necesită suport financiar din partea Fondului Global în perioada 2014-2016 pentru prevenirea infecției cu HIV în rândul grupurilor cu risc sporit de infectare. Proiecția financiară include o estimare de buget pentru câteva activități noi, identificate a fi implementate cu suportul Fondului Global în scopul reducerii poverii infecției cu HIV în Republica Moldova și pentru atingerea indicatorilor preconizați în cadrul Programului naţional de prevenire și control HIV (60% acoperire a UDI, 60% acoperire a LSC şi 40% - a BSB). Aceste intervenții noi sunt: activități focusate pe particularitățile de gender și vârstă (prevenirea supradozelor, utilizarea preparatului Naloxon); implicarea beneficiarilor în realizarea activităților de reducere a riscurilor (pear driven information); crearea unităților mobile pentru acordarea serviciilor de reducere a riscurilor; oferirea serviciilor de reducere a riscurilor prin intermediul farmaciilor. Proiectul financiar prezentat în cadrul ședinței GTL “Grupuri vulnerabile” urmează a fi discutat, consultat, coordonat în continuare cu toți partenerii implicați în realizarea activităților de reducere a riscurilor și pregătirea propunerii de grant a țării noastre în valoare de până la 8 mil. dolari SUA. 
 
În cadrul ședinței s-a luat act și de informația prezentată de Ala Iațco, președintele Uniunii pentru prevenirea HIV și reducerea riscurilor (UORN) despre oportunitatea țării noastre de a participa la un proiect regional al Reţelei Euroasiatice de Reducere a Riscurilor (EHRN/Eurasian Harm Reduction Network), care intenționează să înainteze o solicitare de finanțare către Fondul Global în cadrul noului model de finanțare. Informația a fost prezentată inițial membrilor Consiliului Național de Coordonare TB/SIDA (în cadrul ședinței din 19 iulie current), care au salutat această idee și au considerat binevenită participarea R. Moldova în cadrul respectivei Inițiative Regionale.
 
Aplicaţia respectivă urmează să fie pregătită de secretariatul EHRN în cadrul unui vast exerciţiu de consultare cu ţările din regiune, ca și probleme prioritare pentru ameliorarea situaţiei legate de epidemia HIV în regiune fiind stabilite următoarele: lipsa investiţiilor strategice din partea guvernelor în programele de reducere a riscurilor; încălcările sistematice ale drepturilor persoanelor consumatoare de droguri; accesul redus al consumatorilor de droguri la servicii de reducere a riscurilor şi tratament antiretroviral și infecții oportuniste. În final, s-a propus ca aplicația să fie focusată pe două obiective principale: 1. Creșterea investițiilor strategice eficiente și durabile pentru programele de reducere a riscurilor atât din sursele locale/naționale, cât și a celor internaționale; 2. Fortificarea și abilitarea comunităților utilizatorilor de droguri în pledoaria pentru sporirea accesului la servicii de reducere a riscurilor.
 
Aplicația va include activități de nivel național și regional pentru țările ce vor fi selectate. De activitățile regionale vor beneficia toate cele 28 țări membre ale Rețelei Euroasiatice de Reducere a Riscurilor. Cât privește activitățile de nivel național – în cadrul unui proces competitiv deschis vor fi selectate doar 5-6 țări din regiune ca beneficiare de granturi (subrecipiente). La moment, a fost definit un set de criterii, ce au pus deja pe listă 11 țări din regiune (printre care și Moldova) ca eligibile pentru competiția dată. De remarcat că Republica Moldova poate aplica la această competiție de granturi (în calitate de subrecipient) prin intermediul Rețelei naționale – UORN – care va trebui să inițieze același proces consultativ larg de informare și implicare a tuturor membrilor constituenți, a partenerilor și a beneficiarilor acestei organizații în pregătirea propunerilor pentru această aplicație.
 
La capitolul “Diverse” din agenda ședinței, Ina Tcaci, coordonatorul Programului HIV/SIDA din cadrul oficiului UNDOC Moldova a informat audiența despre intenția de a procura 16 dozatoare pentru administrarea metadonei. Dispozitivele respective (7 – pentru sectorul civil și 9 – pentru penitenciare) vor fi repartizate instituțiilor și organizațiilor, care actualmente administrează pacienților tratament de substituție cu metadonă.
 
Mai multe detalii despre subiectele discutate în cadrul ședinței, aflați din procesul verbal al ședinței grupului de lucru.