Tineri şi îndrăgostiţi! Nimic mai frumos într-o viaţă pământească! Şi totuşi, dragostea care implică o relaţie de intimitate pe plan fizic, uneori poate aduce cu ea durere şi întristare. Aceasta, în special, în condiţiile în care este pusă în pericol sănătatea celor două persoane. Protejarea sănătăţii, protejarea dragostei celor care se iubesc este ca un fir roşu al acţiunilor Fundaţiei SIDA Est-Vest în Moldova (AFEW), prezentă în Moldova de 5 ani şi a cărei misiune este de a contribui la reducerea impactului HIV/SIDA în rândul tinerilor în Moldova.
Astfel, prin intermediul proiectului internaţional „dance4life”/”dansează pentru viaţă” (d4l), AFEW implică activ tinerii în stoparea răspândirii infecţiei HIV şi SIDA şi asumarea responsabilităţii pentru propria sănătate şi a celor din jur. Voluntarii acestui proiect desfăşoară numeroase activităţi de informare, instruire şi sensibilizare a tinerilor din societatea noastră privind HIV şi SIDA, crearea unei atitudini tolerante faţă de persoanele care trăiesc cu HIV, schimbarea comportamentului şi promovarea unui mod sănătos de viaţă.
Potrivit Elenei Bodişteanu, asistent de proiect d4l (AFEW), Ziua Îndrăgostiţilor, 1 martie, 8 martie, 1 aprilie, 19 mai, 1 iunie, 1 decembrie – sunt câteva date calendaristice, când voluntarii acestei organizaţii se implică activ în acţiuni de sensibilizare a opiniei publice. Deja al doilea an, din iniţiativă proprie, voluntarii de la AFEW (tineri de la USM, ASEM, liceeni) confecţionează diferite felicitări, inimioare, mărţişoare, zâmbete, flayere, pe care le dăruiesc tinerilor (şi nu numai) pe străzile oraşului Chişinău cu scopul de a le atrage atenţia asupra problemelor ce ţin de HIV/SIDA. Beneficiarii articolelor confecţionate sunt adeseori solicitaţi să răspundă la unele întrebări, precum şi să se alăture unui flash mob - dance mob drill – dansul simbol al proiectului „dance4life” şi să primească unele materiale informative (broşuri).
Potrivit statisticilor, în Republica Moldova sunt înregistraţi peste 2000 de tineri infectaţi cu HIV. Se manifestă o diminuare a ponderii de înregistrare a cazurilor noi ale infecţiei HIV în rândul utilizatorilor de droguri (UDI) – circa 12,46 la sută şi este în creştere numărul persoanelor infectate pe cale sexuală – circa 79,68 la sută dintre cazurile înregistrate. Circa 80,21 la sută dintre persoanele infectate cu HIV au vârsta cuprinsă între 15-39 ani (Centrul SIDA, 1 decembrie 2009).
La nivel internaţional, circa 10 milioane de tineri cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani sunt afectaţi de HIV şi SIDA. La fiecare 12 secunde în lume se înregistrează un caz nou de infectare cu HIV.
Să ne protejăm DRAGOSTEA! Să combatem SIDA!
Victoria Tataru Secretariatul CNC TB/SIDA