Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Sep 9, 2013

Ședință de totalizare a activității Ligii PTH din RM în primul semestru al anului 2013

Peste 20 de membri permanenţi şi suplianţi ai Biroului de conducere a Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV în Republica Moldova  (PTH) au participat la 24 august curent la o ședinţă de lucru pentru a examina mai multe chestiuni importante ce ţin de activitatea organizaţiei pe parcursul anului 2013.
 
Agenda ședinței a inclus: “Raportul secretariatului Ligii pentru primul semestru al anului 2013”; “Prezentarea Planului de acțiuni pentru cel de-al doilea semestru al anului curent”; “Discutarea propunerilor de proiecte pentru perioada 2014-2015”; “Implicarea comunității PTH în pregătirea aplicației de grant către Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei (FG)”; “Aprobarea consultanților pentru trainingul internațional de la egal la egal (Moscova, Rusia)”.  
 
Dl Igor Chilcevschii, preşedintele Ligii PTH, a făcut o retrospectivă a activităților realizate pe parcursul primelor șase luni, evidențiind principalele succese și insuccese, asupra cărora reprezentanții organizației urmează să-și concentreze eforturile în continuare.
 
Astfel, referindu-se la proiectul “Let's Talk about HIV”/“Să vorbim despre HIV” (implementat cu suportul organizației “Let's Talk about HIV”/Suedia, proiect încheiat în luna martie curent), dl Chilcevschii a menționat că acesta a fost un proiect de pionierat, foarte important, dar dificil de realizat din considerentul că a fost adresat medicilor și lucrătorilor medicali. Scopul proiectului a fost de a contribui la creșterea confidențialității persoanelor HIV-pozitive și de a reduce stigma și discriminarea acestora din partea lucrătorilor medicali. În acest sens, a fost organizată o masă rotundă în regiunea de nord a țării, la care au fost invitați să participe medicii șefi de instituții medico-sanitare publice (centre de sănătate publică, centre de familie) și medicii infectioniști din raioanele de nord ale țării.  Evenimentul a reușit. Participanții au discutat în baza unor cazuri concrete, relevând concluzii, ce au fost asumate ca și angajamente din partea lucrătorilor medicali în ceea ce privește respectarea legislației în vigoare, în special a articolului care relevă că personalul medical, implicat în procesul de tratament şi/sau supraveghere medicală şi epidemiologică a persoanelor testate, trebuie să respecte garanţiile de confidenţialitate şi securitate a datelor medicale cu caracter personal. Totuși, în opinia dlui Chilcevschii, în Republica Moldova, atitudinea medicilor rămâne a fi una reticentă și discriminatorie în relația cu pacienții infectați cu HIV. Or, recentul caz în care o tânără de 23 de ani a decedat în urma complicațiilor post-natale, reflectă atitudinea neglijentă a unor lucrători medicali, care au asistat și supravegheat femeia după nașterea copilului.
 
Un proiect de succes a fost considerat “GNP+” (Rețeaua Globală a persoanelor care trăiesc cu HIV, Marea Britanie). În cadrul proiectului au fost elaborate 5 cercetări/studii la tematica: ”Drepturile omului contează”; ”Indicele stigmei persoanelor care trăiesc cu HIV”; ”Promovarea drepturilor sexuale și reproductive ale PTH: Pachetul materialelor de orientare”; ”GIPA Fisa Raport Moldova/ Evaluare pe țară”; Raportul ”Evaluarea incriminării în Republica Moldova”. Lansarea și prezentarea acestor publicații va avea loc în cadrul unei mese rotunde în toamna acestui an, proiectul urmând să finalizeze către sfârșitul anului 2013.
 
În septembrie curent finalizează Proiectul "International Treatment Preparedness Coalition" (ITPC), finanțat de TIDES Fundation.  Proiectul a fost axat pe advocacy pentru "Accesul la terapia antiretrovirală în Republica Moldova". Ca și acțiuni ale proiectului au fost: completarea anchetelor din partea persoanelor infectate/afectate de epidemia HIV/SIDA; organizarea trainingurilor și meselor rotunde pentru creșterea accesului la terapia antiretrovirală a persoanelor infectate cu HIV. În cadrul acestui proiect a fost realizată o cercetare la tema "Evaluarea și advocacy în domeniul achiziționării publice a medicamentelor antiretrovirale, prețul și înregistrarea acestora în RM", ce urmează a fi diseminată tuturor partenerilor.
 
Planul de activitate a Ligii PTH pentru cea de-a doua jumătate a anului curent include participarea comunității la elaborarea și consultarea cât mai largă a propunerii de grant pentru Fondul Global (până la aprobarea acesteia în versiunea finală de către membrii Consiliului Național TB/SIDA din RM și expedierea către donator). O altă activitate a Ligii este organizarea în toamna acestui an a unor întâlniri într-un cadru mai puțin formal a reprezentanților comunității persoanelor afectate de epidemia HIV/SIDA cu reprezentanții factorilor de decizie (“O cafea pentru parlamentari”). În cadrul acestor întâlniri tematice se propune discutarea într-o atmosferă agreabilă a tuturor problemelor stringente pentru comunitatea PTH, în special, accesul la tratamentul antiretroviral (ARV) al persoanelor infectate cu HIV; efectuarea procurărilor de medicamente pentru tratamentul ARV și infecțiile oportuniste din bugetul de stat; finanțarea Programului Național de profilaxie și control HIV/SIDA/ITS etc. Prioritățile de viitor ale Ligii pentru 2014-2015 rămân a fi cele axate pe advocacy pentru îmbunătățirea legislației în domeniu, respectarea drepturilor pacienților ș.a. O acțiune de anvergură va fi desfășurată de către organizațiile-membre ale Ligii și partenerii acestora cu ocazia zilei de 1 decembrie – Ziua Mondială de combatere a SIDA.
 
Liga persoanelor care trăiesc cu HIV din Republica Moldova a fost înregistrată la 22 iunie 2007 şi are statutul de asociaţie obştească. Liga reprezintă o uniune de mai multe organizaţii ale persoanelor HIV-pozitive sau ale celor afectate de HIV de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană şi UTA Găgăuzia. Misiunea organizaţiei este promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor HIV-pozitive din Moldova şi a familiilor acestora, precum şi unificarea eforturilor statului, sectorului privat, internaţional şi societăţii civile în soluţionarea problemelor determinate de epidemia HIV/SIDA.