Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Sep 9, 2013

Reportaj: Vacanţă de neuitat pentru copiii aflaţi în tratament medicamentos

În perioada 15-22 august curent, la staţiunea Vadul lui Vodă, al treilea an consecutiv, cu suportul financiar al Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei, prin intermediul Fundaţiei Soros-Moldova, a fost organizată o tabără de odihnă pentru copiii infectaţi şi afectaţi de HIV/SIDA.
Responsabili pentru organizarea sejurului copiilor în tabără au fost trei organizații neguvernamentale: “Credința”/Chișinău, “Respirația a doua”/Bălți și “Biaz Gul”/Comrat).
 
În acest an, la tabără s-au odihnit 104 persoane (73 de copii și 31 maturi) de pe întreg teritoriul Republicii Moldova (zona de nord – 40 persoane, centru - 47 și sud – 17).
 
Potrivit dlui Igor Chilcevschii, președintele Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV în Moldova, prima tabără de odihnă pentru copii de acest fel a fost deschisă în anul 2004 cu suportul UNICEF și UNAIDS. Dacă la început, taberele nu aveau o regularitate, din 2010 acestea se organizează în fiecare an. Întrucât copiii respectă un regim medicamentos special, cu ei se odihnesc și câte un părinte (mămicile, în special, tutorii copiilor sau bunicile), care îi supraveghează continuu. Scopul taberei este de a le oferi copiilor aflați în tratament medicamentos neîntrerupt posibilitatea de a se odihni plăcut și confortabil, precum și de a le ajuta părinților să depășească mai ușor, prin comunicare și schimb de informații, barierele psihologice legate de specificul bolii de care sunt afectați copiii lor.
 
Beneficiarii taberei apreciază pozitiv această practică și doresc o continuitate pe viitor. Argumentele invocate țin de stabilirea unei conexiuni mai bune de comunicare între părinți și copii; îmbunătățirea cunoștințelor părinților prin împărtășirea experiențelor bune legate de diagnosticul bolii, menținerea în tratament și îngrijirea copilului; oferirea suportului necesar în descoperirea statutului copiilor etc. Este de remarcat, că pe durata aflării în tabără, copiii reușesc să se împrietenească între ei, să comunice liber, să se educe și să învețe unii de la alții deprinderi practice, care îi ajută să își formeze un caracter puternic, pentru a depăși mai ușor situațiile stresante, cărora trebuie să le facă față în fiecare zi.
 
În ziua în care am vizitat această tabără, mai multe fetițe își pregăteau rochițe, pălărioare și alte accesorii (confecționate din diferite materiale utilizate) pentru a participa la o prezentare de modă. Fetele erau ghidate de Tatiana Șcaruba (asistent social, pedagog-educator) și Roman Botnari (educator “de la egal la egal”) de la Centrul Social din mun. Chișinău,care pe durata taberei au avut responsabilitatea să antreneze copiii în diferite concursuri și prezentări scenice. Responsabilii de odihna copiilor ne-au mărturisit că nu este primul an când în timpul verii activează în calitate de educatori/tutori în taberele pentru copii. Și chiar dacă pentru acest rol se pregătesc din timp, se conving de fiecare dată că cele mai reușite activități sunt cele care sunt sugerate de însăși copiii și includ elemente de expromt.
 
În alt foișor al taberei, mai mulți copii stăteau adunați în jurul unei bunicuțe pe nume tușa Maria. Deși este activ implicată în lucrul cu copiii (supraveghează în special copiii din mun. Bălți și alte zece raioane din zona de nord a țării), consideră că acesta este primul ei concediu din ultimii 15 ani, de când activează în calitate de lucrător outreach în cadrul organizației “Respirația a doua” (proiectele de reducere a riscurilor). La vârsta sa multe persoane obișnuiesc să se retragă din viața activă, preferând activitățile casnice, de gospodărie. Nu este și cazul tușei Maria, care este mereu printre copii și tineri, ceea ce îi aduce satisfacție și bună dispoziție.
 
Opinii despre tabără
Galina, mamică cu un copil: Suntem pentru prima dată la o tabără de odihnă pentru copii și dorim să mulțumim mult tuturor celora care ne-au oferit această posibilitate. Întrucât în acest an copilul va merge pentru prima dată la școală (în clasa întâi), cele șapte zile de odihnă la Vadul lui Vodă au fost un frumos cadou în prag de an școlar. Ne bucurăm că am avut parte de zile însorite, programe distractive în fiecare zi, care au făcut să uităm de toate problemele și grijile cotidiene.
 
Vlada, mămică a doi copii: Ne-am odihnit aici și în anul trecut și a fost la fel de bine. Pentru copii au fost create toate condițiile ca ei să se odihnească, iar părinții – au avut posibilitatea să comunice între ei și să se informeze despre specificul maladiei de care suferă copiii lor pentru a ști cum să îngrijească de ei mai bine. Jocurile pe terenul sportiv; scăldatul la bazinul de înot; concursurile de desen și discotecile le-au adus emoții pozitive celor mici și sentimente de bucurie nouă, maturilor. Mă bucură, la fel, că noi, maturii, care am însoțit copiii, am fost consultați de către administrația taberei cu referință la meniul alimentar. Acesta a inclus 5 mese pe zi, astfel ca să nu le lipsească substanțele nutritive, ce le sunt necesare copiilor. 
 
Alexandrina, 11 ani: Eu am venit singură la tabără. Chiar dacă mi-a fost dor de părinți și bunici, mi-am făcut mulți prieteni și nici nu am observat cum a trecut timpul departe de casă. Pentru prima dată în această vară am înotat într-un bazin. Am participat la toate jocurile distractive și sportive, care s-au organizat. În această săptămână am simțit că m-am odihnit pe bune!
 
Ana, bunicuță: Sunt deja al 3-lea an în această tabără. Vin cu nepoțelul meu, care este încă mic și nu poate să-și poarte de grijă singur. Înainte de a obține această foaie, nepoțelul mă întreba mereu dacă vom veni să ne odihnim la râul Nistru. Tabăra este situată chiar pe malul râului. Este o priveliște încântătoare și copiilor le place aici.
 
Consemnare de Victoria Tataru