Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Sep 9, 2013

Îmi este greu să spun dacă am ales eu domeniul sau acesta m-a ales pe mine

Interviu cu Ala IAȚCO, preşedintele Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor din RM
 
De ceva timp, numele tău a devenit foarte legat de segmentul „prevenirea HIV şi reducerea riscurilor în Republica Moldova”. De ce ai ales acest domeniu pentru activitate? Care au fostprimele intervenţii pe care le-ai susţinut şi în care ai fost implicată? Îți mai amintiți cum a început totul?
Ala IAȚCO: Îmi este greu să spun dacă am ales eu domeniul sau acesta m-a ales pe mine... Aveam 17 ani și eram studentă la specialitatea “Asistență Socială” a Facultății „Pedagogie, Psihologie și Asistență Socială” de la Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălți, când am făcut cunoștința cu un grup de tineri, la fel studenți, foarte energici, entuziaști, care tocmai crease Asociația “Tinerii pentru Dreptul la Viață” (Bălți) și desfășurau activități de informare și sensibilizare cu privire la problema HIV/SIDA în mediul universitar. M-am alăturat ideilor acelor tineri, pentru ca ulterior să conștientizez că sunt prinsă de problematica aceluiași domeniu. Astăzi, privind în urmă la calea pe care am parcurs-o în toți acești ani, cred că au fost mai mulți factori, care au favorizat alegerea acestui domeniu (specialitatea pe care am îmbrățișat-o, mediul în care am activat, situația nefavorabilă privind consumul drogurilor care există la Bălți etc.).
 
Potrivit ultimelor studii şi rapoarte de evaluare, realizate de experţii locali şi internaţionali, Programele de reducere a riscurilor în RM au înregistrat progrese vizibile. Totuşi, evoluţia epidemiei HIV în ţară impune necesitatea de a revedea cadrul de implementare a acestor programe în vederea asigurării unui acces sporit al grupurilor cu risc sporit de infectare (GRSI) la o gamă largă de servicii şi îmbunătăţire a calităţii serviciilor prestate. Ce necesităţi de ajustare a acestor programe sunt discutate şi propuse ca recomandări pentru implementare?
Ala IAȚCO: Ceea ce își propun astăzi profesioniștii din domeniul sănătății publice și HIV/SIDA, care activează în sectorul guvernamental și asociativ e să realizeze o reconceptualizare a programelor de reducere a riscurilor implementate la noi în țară. Aceasta prin consolidarea capacităților acestor programe, cât și prin implementarea unor intervenții noi, care vor spori calitatea, complexitatea și acoperirea cu servicii a grupurilor cu risc sporit de infectare cu HIV. Printre intervențiile noi pe care dorim să le implementăm în țara noastră se numără: schimbul de seringi în farmacii, activități de la egal la egal realizate de însăși beneficiarii (peer driven intervention/PDI), ambulatoare mobile. Sper ca în rezultatul aplicării acestor intervenții noi, programele de reducere a riscurilor să devină mai atractive pentru a răspunde mai eficient epidemiei HIV în țara noastră.
 
Din câte cunoaștem, necesitățile ce țin de intervenţiile de prevenire HIV în grupurile vulnerabile (utilizatorii de droguri injectabile/UDI, lucrătoarele sexului comercial/LSC, bărbaţii care practică sexul cu bărbaţii/BSB, deţinuţii, migranţii, tinerii) își vor găsi reflectarea în noua solicitare de finanțare către Fondul Global, care este în curs de elaborare… 
Ala IAȚCO: Cu siguranța își vor găsi reflectarea, pentru că sunt prioritate a Programului Național de prevenire și control HIV/SIDA pentru anii 2011-2015, iar aplicația către Fondul Global se va baza anume pe prioritățile Programului Național. De fapt, și intenția Fondului este de a susține serviciile esențiale, deja demarate, dar și sporirea eficienței acestora.
 
În prezent, implementarea Programelor de reducere a riscurilor (PRR) în RM este susţinută, practic în exclusivitate, din resursele Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei. Există anumite promisiuni pentru inițierea finanțării PRR din bugetul de stat?
Ala IAȚCO: Este adevărat faptul că până în prezent, implementarea programelor de reducere a riscurilor a fost susținută practic în exclusivitate din resursele Fondului Global. Noi ne dorim foarte mult ca această situație să se schimbe și statul să inițieze finanțarea, cel puțin parțială, a acestor programe pentru început. Fondul Global este un instrument menit să susțină eforturile statelor în combaterea epidemiei HIV, să consolideze structurile și comunitățile, dar aceasta nu înseamna că vom avea parte de suport nelimitat în timp. Fondul Global nu și-a asumat acest angajament. Angajamentul e al statului nostru, care trebuie să evite pierderea de vieți omenești în contextul HIV și să asigure din partea sa suport pentru prioritățile Programului Național pe care îl aprobă și îl coordonează. Promisiuni există, sperăm că aceste promisiuni vor naște experiențe și practici de finanțare a ONG-urilor ce implementează programe de reducere a riscurilor. De exemplu, se cunoaște faptul că Ministerul Sănătății a recomandat Companiei Naționale de Asigurări Medicale să prevada posibilitatea finanțării în anul 2014 a unui program pilot din resursele fondului de profilaxie.
 
O condiție esențială pentru elaborarea unei aplicații de succes din partea ţărilor incluse la categoria “aplicanţi-interim” (cazul RM) este ca solicitarea de finanțare să se bazeze pe o consultare largă (country dialog), cu implicarea tuturor partenerilor, constituenţilor şi grupurilor cu risc sporit de infectare, din sectorul guvernamental şi neguvernamental. Cum se asigură ca procesul de iniţiere, elaborare şi dezvoltare a aplicaţiei respective să fie la maximum transparent şi documentat, cu implicarea tuturor părților interesate?
Ala IAȚCO: Republica Moldova deține experiență pozitivă în desfășurarea dialogurilor multisectoriale în domeniul HIV/SIDA. Avem și instrumentele necesare pentru aceasta – CNC cu gupurile sale tehnice de lucru, la care sunt parte și asociațiile obștești/rețelele care reprezintă opinia constituienților săi, inclusiv vocea grupurilor cu risc sporit de infectare. Important e să nu uităm de principiul “nimic pentru noi fără noi” și să asigurăm implicarea grupurilor de beneficiari, prin reprezentanții săi atât la etapa de creare a aplicației, cât și a implementării ulteriore a acesteia. Până la moment, am participat la un Atelier de lucru cu tematica: “Planificarea strategică pentru prevenirea HIV în grupurile cheie pentru anii 2014-2016”, la care au participat în jur de 30 persoane, reprezentanţi ai sectorului guvernamental, asociativ şi parteneri internaţionali, care implementează/susţin activităţi de prevenire a infecţiei HIV în grupurile cu risc sporit de infectare la HIV. Evenimentul a constituit o oportunitate de a programa intervenţiile şi resursele necesare pentru accesarea granturilor Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei (Fondul Global), cât şi pentru mobilizarea resurselor domestice. Ca și produs al acestui Atelier este proiectul unei Strategii pe termen mediu (2014-2016) privind reconceptualizarea serviciilor de prevenire în grupurile cu risc sporit de infecţie, prin care să se asigure îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi extinderea ariei lor de acoperire pentru beneficiarii cheie, document la care au lucrat toți actorii-cheie din domeniu.
Alte instrumente, la nivel de țară, pentru implicarea în discuții și consultări a tuturor partenerilor pe marginea elaborării aplicației către Fondul Global sunt, după cum am menționat deja, Grupurile tehnice de lucru din cadrul Consiului Național de Coordonare TB/SIDA.
 
În luna iunie ai participat la cea de-a 23-a Conferinţă Internaţională privind Reducerea Riscurilor cu tematica: „Rolul şi importanţa serviciilor de reducere a riscurilor” (Vilnius, Lituania). Într-un interviu realizat anterior, ai menționat că participarea la acest eveniment internațional a fost remarcabilă sub mai multe aspecte. Ce experiențe, idei noi din cele acumulate de tine pe parcursul evenimentului consideri importante a fi dezvoltate și în țara noastră?   
Ala IAȚCO: Conferința a fost un eveniment de mare anvergură pentru toți cei care activează în domeniul reducerii riscurilor, oferind platforme de discuții, schimb de informații și practici bune tuturor participanților. Personal, am fost inspirată de mai multe inițiative bune, pe care aș dori să le dezvoltăm la noi în țară. Aș menționa aici, programele de prevenire și asistență a supradozelor asociate consumului de droguri (și nu doar în cadrul serviciilor de reducere a riscurilor, dar și în cadrul serviciilor de asistență medicală, în special de urgență). Aceste programe ar trebui să prevădă în primul rând informarea și asigurarea accesului la preparatul medical Naloxon, care, fiind administrat corect, în caz de supradoze cu droguri din clasa opaceelor, are capacitatea de a preveni decesul. Apropo, depășind contextul național, la 31 august, în lume este marcată Ziua internațională de informare și sensibilizare cu privire la supradoze, eveniment pe care îl vom consemna pentru prima dată și noi. Un alt subiect, la care intenționez să acord atenție sporită, este mobilizarea și creșterea activismului comunităților afectate în cadrul eforturilor naționale de combatere HIV. Este un lucru dificil și greu de realizat, dar consider că împreună cu colegii din domeniu ne va reuși.
 
Un gând de final pentru toți cititorii Buletinului Informativ…
Ala IAȚCO: Știind că cititorii acestei surse informaționale sunt persoane dedicate domeniului nostru de activitate, aș vrea să le urez suficient curaj, perseverență și sănătate pentru a-și vedea visele împlinite.
 
Mulțumesc pentru interviu!
 
A intervievat, Victoria Tataru