Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Sep 9, 2013

Primul test rapid pentru diagnosticarea antigenilor și anticorpilor HIV, aprobat de Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente

Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente a aprobat primul test pentru diagnosticarea rapidă și simultană a antigenilor HIV-1 și anticorpilor HIV-1 și HIV-2 în serul uman, plasmă sau sânge, anunță site-ul american FDA.GOV.
Aprobat pentru a fi folosit în diagnosticarea virușilor HIV-1 și HIV-2, testul Alere Combo este primul care poate determina separat rezultatele la antigenii virusului HIV-1 și anticorpii virusului HIV-2.
 
Testul îl pot face doar doctorii special instruiți. Aceștia vor identifica persoanele infectate, care nu pot fi supuse testelor obișnuite.
 
Depistarea antigenilor HIV-1 permite ca infecția cu HIV-1 să fie diagnosticată mai devreme. Testul face o diferență între infecția cu HIV-1 și aceeași infecție stabilită atunci când proba de sânge este pozitivă la antigenul HIV-1, dar este negativă la anticorpii HIV-1 și HIV-2.
 
„Datorită acestui test, oamenii infectați cu HIV pot fi diagnosticați mai devreme și astfel se pot adresa mai devreme la medic. Un diagnostic stabilit la timp poate reduce posibilitatea de a transmite boala”, a explicat Karen Midthun, directorul Centrului pentru Cercetări în Biologie din cadrul Administrației pentru Alimente și Medicamente.
 
Infecția cu HIV poate duce la dezvoltarea SIDA. HIV-ul afectează imunitatea organismului, distrugând celulele sângelui, numite CDP4 T, care ajută organismul să lupte cu boala. Tipul 1 de HIV este responsabil de majoritatea infecțiilor cu HIV din lume. HIV-2 se întâlnește mai des, în Africa de Vest, deși au fost înregistrate câteva cazuri și în America de Nord și Europa.
 
Anual, în SUA se înregistrează aproximativ 50 mii cazuri noi de infecție cu HIV.  Din cei peste un milion de oameni infectați, 20% nu au fost încă diagnosticați prin teste de laborator.
 

http://www.e-sanatate.md