Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Aug 15, 2013

Vară fierbinte pentru reprezentanţii organizaţiilor ce activează în domeniul HIV/SIDA /Moldova pregăteşte o nouă solicitare de finanţare către Fondul Global

La 19 iulie curent, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional de Coordonare TB/SIDA (CNC), membrii Consiliului împreună cu partenerii implicaţi în implementarea programelor naţionale de prevenire şi control al tuberculozei şi HIV/SIDA/ITS în Republica Moldova au dat start perioadei de pregătire a solicitării de finanţare către Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei (Fondul Global).

Potrivit noului mecanism de finanţare al Fondului Global, Republica Moldova va participa în calitate de aplicant-interim, accentul urmând să fie pus pe susţinerea intervenţiilor critice, care sunt în riscul de a fi întrerupte din cauza deficitului financiar.
 
În urma evaluării necesităţilor şi identificării prealabile a activităţilor cheie necesare a fi acoperite financiar de către Fondul Global,  noua solicitare de finanţare din partea ţării urmează să fie focusată pe intervenţiile de prevenire HIV în grupurile vulnerabile (utilizatorii de droguri injectabile/UDI, lucrătoarele sexului comercial/LSC, bărbaţii care practică sexul cu bărbaţii/BSB, deţinuţii, migranţii, tinerii); asigurarea tratamentului antiretroviral persoanelor care trăiesc cu HIV şi susţinerea intervenţiilor de îngrijire şi suport pentru persoanele infectate şi afectate de HIV/SIDA din Republica Moldova.
 
Proiectul aplicaţiei (solicitării de finanţare) urmează să fie elaborat în perioada iulie-septembrie curent printr-un proces consultativ cât mai larg (country dialog) cu participarea reprezentanţilor sectorului guvernamental, neguvernamental, internaţional; a grupurilor tehnice de lucru ale CNC TB/SIDA şiimplicarea cât mai activă a societăţii civile.
 
Un prim exerciţiu în acest sens a avut loc la sfârşitul lunii iulie (29-31 iulie) în cadrul atelierului de lucru: “Planificarea strategică pentru prevenirea HIV în grupurile cheie - perioada 2014-2016”. La eveniment au participat în jur de 30 persoane, reprezentanţi ai sectorului guvernamental, asociativ şi parteneri internaţionali, care implementează/susţin activităţi de prevenire a infecţiei HIV în grupurile vulnerabile ale populaţiei. Scopul atelierului a fost de a elabora o Strategie pe termen mediu (2014-2016) privind reconceptualizarea serviciilor de prevenire în grupurile cu risc sporit de infectare, astfel încât să fie asigurată îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi extinderea ariei lor de acoperire pentru beneficiarii cheie. Strategia la care s-a lucrat oferă posibilitatea de a programa, de asemenea, intervenţiile şi resursele pentru accesarea granturilor Fondului Global şi pentru mobilizarea resurselor domestice.
 
Recomandările Fondului Global pentru noua solicitare de finanţare a Republicii Moldova ţin de asigurarea unei contribuţii minime de 20% din partea Guvernului în susţinerea activităţilor ce urmează a fi implementate în următorii trei ani pentru atingerea indicatorilor stabiliţi în cadrul programului naţional de prevenire şi control HIV/SIDA (60% acoperire a UDI, 60% a LSC şi 40% BSB); asigurarea durabilităţii intervenţiilor critice şi a serviciilor instituite de Fondul Global (preluarea finanţării acestora din bugetul naţional).
 
La moment, angajamentul de creștere a finanţării din sursele naţionale (planificat) şi de preluare graduală a serviciilor de prevenire şi control al tuberculozei şi HIV/SIDA (iniţial susţinute de organismele și fondurile internaţionale) este: pentru HIV/SIDA – 1,371 mln. MDL în 2013 şi 9,169 mln. MDLîn 2014; pentru tuberculoză – 7 mln. MDL în 2013 şi  32 mln. MDL în 2014.
 
De menţionat că, noul model de finanţare al Fondului Global oferă posibilitate Republicii Moldova de a înainta, în calitate de aplicant-interim pentru grantul HIV, o solicitare de finanţare în valoare de până la 8 mln dolari SUA pentru următorii trei ani (2014-2016). Suma suplimentară oferită pentru organizarea proceselor de consultare, implicare şi consolidare a capacităţilor societăţii civile în dialogul de ţară (country dialog) este de 26 mii dolari SUA.