Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Aug 15, 2013

CNC TB/SIDA – în consultări permanente cu reprezentanţii Fondului Global pentru a răspunde eficient tuturor provocărilor din domeniu

Reprezentanţi ai structurilor guvernamentale şi neguvernamentale, parteneri naţionali şi recipienţi pricipali ai granturilor Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei (Fondul Global/FG) au participat...
 
la 4 iulie curent la o şedinţă consultativă axată pe prezentarea noului model de finanţare (NMF) al FG şi discutarea planului conceptual privind elaborarea viitoarei aplicaţii a Republicii Moldova în perioada de tranziţie la noul model de finanţare al Fondului Global.
 
În scopul clarificării anumitor aspecte ce ţin de elaborarea aplicaţiei, la începutul şedinţei a fost stabilită conexiunea via skype cu Tatiana Vinichenko, Manager de Portofolio al Fondului Global pentru Republica Moldova, care a oferit repere tehnice privind specificul aplicării ţării noastre în calitate de aplicant-interim.
 
Tatiana Vinichenko a menţionat că solicitarea de finanţare din partea ţărilor incluse la categoria “aplicanţi-interim” trebuie să se bazeze pe o consultare largă (country dialog), cu implicarea tuturor partenerilor, constituenţilor şi grupurilor cheie ale populaţiei din sectorul guvernamental şi neguvernamental. Procesul de iniţiere, elaborare şi dezvoltare a aplicaţiei trebuie să fie la maximum transparent şi documentat.
 
Managerul de Portofoliu al Fondului Global a informat că pentru grupul de ţări din categoria interim-aplicant nu va fi o formă standard de aplicare. Totuşi, vor fi luate în consideraţie anumite cerinţe ce ţin de volumul bugetul, contribuţia din partea statului. Înaltul oficial a mai informat despre oportunintatea de a aplica la un proiect-pilot pentru consolidarea capacităţilor societăţii civile, la care Republica Moldova va fi invitată să aplice.
 
Printre recomandările propuse pentru noua propunere de finanţare, s-a reiterat necesitatea focalizării pe susţinerea intervenţiilor critice pentru grupurile vulnerabile şi continuarea activităţilor ce rămân fără acoperire financiară în 2014.  În particular, recomandările au fost structurate după cum urmează:
  • Fortificarea Programelor de Reducere a Riscurilor astfel încât investiţiile să atingă impactul aşteptat al Programului naţional de prevenire și control HIV: 60% acoperire a utilizatorilor de droguri injectabile/UDI, 60% acorire a lucrătoarelor sexului comercial/LSC şi 40% - a bărbaţilor care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi BSB;
  • Aprobarea mecanismelor de acreditare a serviciilor de prevenire, suport, îngrijiri pentru persoanele infectate/afectate de HIV/SIDA prestate de ONG-urile din Republica Moldova şi iniţierea testărilor la infecţia HIV prin intermediul acestora;
  • Fortificarea tratamentului de substituţue cu metadonă (TSM) şi respectarea angajamentului de finanţare a TSM a pacienţilor noi din bugetul de stat începând cu 2015-2016;
  • Revizuirea suportului social al pacienţilor infectaţi şi/sau afectaţi de HIV prin prisma contribuţiei la succesul intervenţiilor critice;
  • Asigurarea durabilităţii serviciilor instituite cu suportul FG (preluarea finanţării acestora din bugetul de stat);
  • Aprobarea Programului naţional de prevenire şi control HIV revizuit;
  • Lansarea sistemului SIME HIV;
  • Consolidarea tuturor serviciilor HIV din ţară cu transferarea echipamentului medical şi a altor unităţi tehnice pentru buna desfăşurare a activităţilor (automobile etc.);
  • Găsirea unui compromis în ceea ce priveşte organizarea secţiei de tratament paliativ.
În cadrul şedinţei consultative, dna Tatiana Vinichenko a răspuns şi la unele întrebări ale participanţilor. Astfel, Alexandru Curașov, Directorul A.O. „Iniţiativa Pozitivă” a dorit să afle în ce măsură resursele pentru susţinerea componentei pentru consolidarea capacităţilor reţelelor comunităţii pentru îndeplinirea funcţiilor de monitorizare sunt rezonabile în condiţiile noii aplicaţii, luând în consideraţie că aceasta va fi focusată pe intervenţiile cheie?
 
Tatiana Vinichenko a răspuns că acest lucru este deosebit de important, totuşi, funcţia de supraveghere aparţine Consiliului Naţional de Coordonare TB/SIDA. Ea a mai menţionat că aceste finanţe pot fi folosite nu numai pentru stimularea dialogului de ţară, dar şi pentru consolidarea capacităţilor societăţii civile, în general.
 
Andrei Matei, şef al direcţiei asigurări medicale, buget şi finanţe din cadrul Ministerului Sănătăţii, a concretizat care este cota parte obligatorie din partea bugetului de stat pentru noua solicitare de finanţare. Aceasta trebuie să constituie minim 20%.
 
Ulterior, Svetlana Lisnic, consultant în coordonare - comunicare din cadrul Secretariatului CNC TB/SIDA, a prezentat audienţei un concept de plan pentru dezvoltarea noii propuneri de finanţare a Republicii Moldova către Fondul Global. Dna Lisnic a reamintit celor prezenţi că Republica Moldova a răspuns pozitiv invitaţiei FG de a aplica pentru o nouă solicitare de finanţare în legătură cu riscul întreruperii finanţării unor servicii esenţiale (tratamentul ARV, prevenirea HIV în grupurile cu risc sporit de infectare etc.). În calitate de aplicant interim, ţara a fost invitată să aplice o propunere de finanţare în perioada de tranziţie la noul model de finanţare pentru anii 2014-2016. Procedura de dezvoltare a aplicaţiei prevede că RM nu va trece prin toate elementele noului model de finanţare (NMF), ci doar prin câteva, unul din ele fiind dialogul de ţară, în urma căruia va fi elaborată nota de concept. Un accent aparte, după cum a menţionat şi Managerul de Portofoliu al Fondului Global în cadrul conexiunii pe skipe, urmează să fie pus pe implicarea cât mai activă a societăţii civile, astfel încât să fie auzită vocea fiecărui reprezentant.
 
Propunerea de finanţare va fi elaborată pentru o perioadă de trei ani, fiind negociată cu FG, care va fi implicat la fiecare etapă de elaborare a propunerii. Republica Moldova este aşeptată să aplice până la finele lunii noiembrie. Plafonul maxim pentru Republica Moldova este de 8 mln. dolari SUA.
 
Procesul verbal al şedinţei consultative din 4 iulie poate fi accesat la rubrica: Procese consultative (iconiţa din partea dreaptă a site-ului), linkul http://www.ccm.md/procese