Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Aug 15, 2013

Programele de Reducere a Riscurilor în RM: concluzii, recomandări, perspective

Circa 40 de reprezentanţi ai structurilor guvernamentale, organizaţiilor neguvernamentale şi internaţionale au participat la 5 iulie curent la o masă rotundă cu tematica „Evaluarea Programelor de Reducere a Riscurilor (PRR) implementate în Republica Moldova: concluzii, recomandări şi perspective”.

Scopul evenimentului a fost de a prezenta rezultatele evaluării recente a Programelor de Reducere a Riscurilor (de prevenire a transmiterii infecţiei HIV/SIDA printre grupurile cu risc sporit de infectare) şi de a iniţia dezvoltarea planului comun de reconceptualizare a programelor respective. Subiectele au fost discutate inclusiv din perspectiva elaborării noii solicitări de finanţare pentru extinderea finanţării PRR din partea Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei (FG) pentru anii 2014-2016.
 
În cadrul evenimentului a fost făcută o retrospectivă a implementării Programelor de Reducere a Riscurilor în Republica Moldova (Vitalie Slobozian, Fundaţia Soros-Moldova); au fost prezentate rezultatele preliminare ale Studiului bio-comportamental (IBSS 2012-2013) efectuat în rândul grupurilor vulnerabile - utilizatorii de droguri injectabile/UDI, persoanele care oferă servicii sexuale contra plată/LSC, bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi/BSB (Lilia Todiraşcu, Centrul Naţional de Management în Sănătate), precum şi rezultatele evaluării din martie-iunie 2013 a Programelor de Reducere a Riscurilor (Ala Iaţco, Uniunea pentru prevenirea HIV şi reducerea riscurilor/UORN).  
 
Rezultatele evaluării reprezintă sursa de evidenţă şi dovezi pentru programarea/planificarea ulterioară a activităţilor, stabilirea designului intervenţiilor în domeniu, mobilizarea resurselor atât din surse publice, cât şi ale FG. Oportunităţile de aplicare a RM pentru resursele FG în perioada de tranziţie spre noul model de finanţare (perspectivele finanţării Programelor de Reducere a Riscurilor) au fost prezentate de Svetlana Lisnic (secretariatul CNC TB/SIDA).
 
Participanţii la întrunire au venit cu propuneri şi sugestii pentru definitivarea planului de acţiuni privind reconceptualizarea programelor de reducere a riscurilor; realizarea recomandărilor de îmbunătăţire a acoperirii cu servicii şi sporirea calităţii programelor de reducere a riscurilor – lucru ce va fi continuat cu participarea membrilor GTL „Grupuri vulnerabile” al CNC TB/SIDA şi implicarea specialiştilor, experţilor naţionali şi locali.
 
Evenimentul a fost organizat cu suportul CNC TB/SIDA, Uniunii pentru prevenirea HIV şi reducerea riscurilor, în parteneriat cu UNAIDS, IP UCIMP RSS, Fundaţiei Soros-Moldova, Centrului PAS şi Asociaţiei “Iniţiativa pozitivă”.
 
 
 
 
 
 
 
 
Programul de Reducere a Riscurilor în Republica Moldova este implementat în baza Deciziei Guvernului nr. 1173 din 7 decembrie 1998, Legii cu privire la HIV nr. 23-XVI din 16 februarie 2007, Programului naţional de profilaxie şi control HIV/SIDA/ITS pentru anii 2011-2015.
 
 
 
 
 
Scopul Programului de Reducere a Riscurilor este de a diminua efectele negative de ordin medical, social şi economic asociate consumului drogurilor injectabile şi practicării sexului neprotejat, pentru a preveni răspândirea infecţiei HIV şi infecţiilor cu transmitere sexuală în grupurile vulnerabile (UDI, LSC, BSB, deţinuţii etc.).
 
 
 
 
Procesul verbal al mesei rotunde poate fi accesat la rubrica: Procese consultative (iconita din partea dreapta a site/ului), linkul http://www.ccm.md/procese