Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Aug 15, 2013

Apel susţinut de o adolescentă HIV-pozitivă la Chişinău

„Trăiesc cu infecţia HIV de la naştere. Ştiu foarte bine ce înseamnă în fiecare zi să iai medicamente ce provoacă o mulţime de efecte secundare; să trăieşti cu frică pentru sănătate, să ai teamă că la şcoală în orice moment se poate afla despre statutul pe care îl ai, devenind victimă a stigmatizării şi discriminării.

 

Vreau să trăiesc într-o societate în care să nu fiu discriminată din cauza statutului meu HIV! Vreau să ştiu că statul îmi va asigura mie şi mamei mele tratamentul necesar și îmi va acorda tot sprijinul necesar pentru a avea o copilărie fericită”, - acesta a fost mesajul unei adolescente HIV-pozitivă de 15 ani, pe nume Iana, dintr-o ţară europeană, care a venit în Republica Moldova să adreseze un apel de susţinere a copiilor şi adolescenţilor infectaţi cu HIV în cadrul unei acţiuni de sensibilizare, organizată la Chişinău.

Tânăra s-a adresat reprezentanţilor Guvernului Republicii Moldova să preia liderismul în lupta împotriva epidemiei HIV/SIDA şi să contribuie prin mai multe acţiuni concrete la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor infectate cu HIV. Acţiunea a fost susţinută de reprezentanţii a 16 organizaţii, care apără interesele persoanelor care trăiesc cu HIV în Republica Moldova.
 
În dimineaţa aceleiaşi zile de 15 iulie, Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova a emis un ordin (01-6/647), potrivit căruia, directorii instituţiilor medico-sanitare publice Spitalele rationale / Centrele Medicilor de Familie / Centrele de Sănătate autonome; Directorii Direcţiei Sănătăţii a Consiliului municipal Chişinău; Şeful secţiei sănătate a Primăriei mun. Bălţi; Directorul Direcţiei Sănătăţii şi Protecţiei Sociale UTA Găgăuzia, Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă; Asociaţia Obştească “Iniţiativa Pozitivă” au fost informaţi despre faptul că “bolile prin virusul imunodeficienţei umane corespund gradului sever de dizabilitate, iar imunodeficienţa comună variabilă corespunde gradului accentuat de severitate”.
 
Astfel, “ţinând cont de faptul că chiar de la naştere, copiii HIV-pozitivi au nevoie de sprijin special şi de îngrijire, în scopul asigurării protecţiei sociale, toţi copiii până la 18 ani HIV-infectaţi şi bolnavi de SIDA, inclusiv cei care administrează tratament antiretroviral, necesită a fi îndreptaţi pentru expertizare, indiferent de prezenţa deficienţelor funcţionale, la Consiliile pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă, care va stabili gradul de dizabilitate (accentuat sau sever) fără termen de expertizare până la vârsta de 18 ani”.
 
Ministerul Sănătăţii, dar şi societatea civilă, urmează să monitorizeze situaţia cu privire la implementarea practică a acestui Ordin, în vederea asigurării respectării drepturilor depline ale copiilor cu statutul HIV-pozitiv în Republica Moldova.
 
De menţionat că, în prezent, în Republica Moldova, sunt înregistraţi 120 copii infectaţi cu HIV. Aceştia sunt obligaţi să ia zilnic chimioterapie complexă; să facă teste/analize regulate pentru monitorizarea continuă a stării de sănătate; să petreacă mai mult timp în spitale decât alţi copii; să se confrunte cu discriminare severă. Toate aceste condiţii impun, chiar de la naştere, să necesite un sprijin social şi medical special de îngrijire.