Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Aug 15, 2013

Tuberculoza nu doare, dar poate ucide!

Tuberculoza este o boală care nu doare, dar poate ucide dacă sunt neglijate simptomele care îi sunt caracteristice şi este amânată adresarea la medic! Simptomele tuberculozei – tusea cu expectoraţie mai mult de 3 săptămâni, tusea cu sângerare, durerea în piept, scăderea în greutate, oboseala, subfebrilitatea, transpiraţiile nocturne – se instalează lent, în decursul mai multor luni, timp în care persoana bolnavă este contagioasă pentru cei din jur.
 
O sesiune de informare la tema tuberculozei au organizat la finele lunii iulie curent reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale “Pentru Prezent şi Viitor” la Centrul de Sănătate din orăşelul Vatra.
 
Iniţiativa tinerilor ONG-işti a fost susţinută de reprezentanţii Autorităţilor Publice Locale (APL) - Daniela Laricov, secretarul Consiliului orășenesc Vatra; Nicolae Leahu, inspector la Comisariatul de Poliţie Buiucani, ofiţer de poliţie în or.Vatra; Svetlana Corîcmari, reprezentantul primăriei Vatra.
 
În mesajele lor, reprezentanţii APL şi-au manifestat disponibilitatea de a se implica şi de a contribui la controlul acestei boli, la reducerea incidenței tuberculozei în localitate, precum şi la responsabilizarea persoanelor infectate prin intermediul pârghiilor de care dispun pentru a-i motiva şi susţine pe pacienţi să urmeze tratamentul antituberculos.
 
Reprezentanţii Autorităţilor Publice Locale în colaborare cu A.O “Pentru Prezent şi Viitor” au explicat participanţilor la sesiunea de informare cât de important este să avem o comunitate sănătoasă, să fim receptivi la indicaţiile medicilor, să avem cultura propriei sănătăţi, să luptăm împotriva tuberculozei prin abordarea unui stil de viaţă sănătos (respectarea unui regim alimentar adecvat şi renunţarea la obiceiurile nocive care distrug treptat imunitatea organizmului - fumatul, alcoolul, drogurile etc.).
 
Persoanele prezente la întâlnire au manifestat interes faţă de subiectul discutat. Au adresat întrebări legate de felul în care ne putem proteja de tuberculoză, despre eficienţa tratamentului aplicat şi despre cât de expus este fiecare dintre noi de a se îmbolnăvi de tuberculoză. Participanţii la sesiunea de informare au aflat, de asemenea, că nu există o anumită categorie de populaţie expusă riscului de se infecta cu tuberculoză. Orice persoană, indiferent de condiţia sa socială, este expusă acestui risc dacă inspiră aerul ce conţine picături de salivă cu microbi.
 
Organizatorii evenimentului au fost surprinşi să afle că în pofida materialelor informative care sunt diseminate populaţiei pe tot parcursul anului (pliante, spoturi audio/video  despre TB), oamenii continuă să pună semn de egalitate între cancer şi tuberculoză, fiind de părerea că tuberculoza nu poate fi tratată, iar remediile populare sunt antidotul împotriva tuberculozei. Astfel, în pofida tuturor eforturilor care se întreprind zilnic, tuberculoza rămâne a fi o problemă majoră de sănătate publică, ce trebuie abordată cu seriozitate și responsabilitate, iar atunci când există posibilitatea de a informa, educa şi comunica o informaţie despre tuberculoză – să nu ezităm să o facem.
 
Informaţie preluată şi adaptată după www.ppv.md