Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Aug 15, 2013

Ministerul Sănătăţii precaută modalităţi de a ameliora mecanismele de finanţare a Serviciilor de Sănătate Prietenoase Tinerilor

Scopul întrunirii: discutarea modalităţilor de îmbunătăţire a mecanismelor de finanţare a Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor (CSPT), în baza studiului de analiză economică a serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor (SSPT), efectuat în 2012-2013 în cadrul Proiectului ”Generaţie Sănătoasă”.
 
Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Institutului Mamei şi Copilului, Centrului Naţional de Managament în Sănătate, Campaniei Naţionale de Asigurări în Medicină, Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor ”Neovita”, ai proiectului “Extinderea serviciilor de sănătate pritenoase tinerilor -  Generaţie Sănătoasă”, UNICEF şi ai Direcţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, s-au întrunit într-o şedinţă delucru la finele lunii iulie curent.
 
În procesul de extindere a serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor, care are loc în prezent în Republica Moldova, sunt create Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor (CSPT) în toate raioanele şi municipiile ţării. Primele CSPT şi-au început activitatea în 2001-2003. În perioada 2005-2006 a fost creată o reţea ce a inclus 12 CSPT. Rezultatele pozitive ale activităţii centrelor au argumentat nesesitatea extinderii acestor servicii la nivel naţional. Aceste centre oferă adolescenţilor şi tinerilor servicii complexe de informare, consiliere, servicii medicale etc. În cadrul centrelor sunt efectuate o serie de activităţi de instruire şi educare, atât pentru tineri, cât şi pentru alţi membri ai comunităţii (profesori, părinţi, autorităţile publice locale etc.) referitor la problemele de sănătate şi dezvoltare ale acestora. Printre acestea: problemele de sănătate sexual-reproductivă, sănătate mentală şi bunăstarea socială. Fiind un serviciu relativ nou pentru sistemul de sănătate, există necesitatea argumentării bazate pe evidenţe a rolului şi activităţii CSPT, precum şi efectuarea analizei economice a SSPT pentru a utiliza mecanizme adecvate de finanţare, care să asigure calitatea şi eficienţa serviciilor prestate.
 
Un articol la acest subiect citiţi pe site-ul www.neovita.md