Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jul 16, 2013

Vizită de supervizare a granturilor Fondului Global la Bălţi

La 21 iunie curent, Secretariatul Consiuliului Naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control TB/SIDA (CNC TB/SIDA) a organizat prima vizită de supervizare a granturilor Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei (Fondul Global) pentru semestrul I al anului 2013 la Bălţi.
 
Pentru vizita de supervizare a granturilor FG au fost propuse următoarele trei locaţii:
  1. Programele de reducere a riscurilor pentru utilizatorii de droguri injectabile (UDI), lucrătoarele sexului comercial (LSC) și bărbații care fax sex cu bărbați (BSB). Vizitarea punctului nr. 1 de consultare și schimb al seringilor.
  2. Proiectul de identificare timpurie a tuberculozei, referire către serviciile de diagnostic și tratament al utilizatorilor de droguri injectabile (UDI), implementat de ONG “Tinerii pentru Dreptul la Viață” (Bălți).
  3. Cabinetul de tratament antiretroviral (ARV) și tratamentul de substituție cu metadonă/opioide (TSO) din Bălți. IMSP Spitalul Clinic Municipal.
În cadrul vizitei, Ala Iaţco, preşedintele Asociaţiei ”Tinerii pentru dreptul la viaţă” (Bălţi), organizaţie implementatoare a programelor de reducere a riscurilor pentru utilizatorii de droguri injectabile (UDI), lucrătoarele sexului comercial (LSC) şi, mai nou, a unui proiect de identificare timpurie a cazurilor de TB în rândul UDI, a informat participanţii despre rolul şi impactul activităţilor realizate la nivelul raionului Bălţi, reiterând că există un progres al acestora în ceea ce priveşte prevenirea infecţiei HIV în rândul grupurilor vulnerabile; acordarea suportului psiho-social persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA şi a celor dependente de droguri; promovarea şi ocrotirea drepturilor tinerilor, inclusiv a celor aflaţi în situaţii de risc. Astfel, potrivit rezultatelor IBSS 2013, răspândirea HIV în mediul UDI a fost stabilizată, a fost redus numărului UDI în structura cazurilor noi cu HIV; s-a constatat un nivel destul de bun de cunoştinţe despre HIV/SIDA/ITS referitor la metodele de prevenire şi modalităţile de transmitere a infecţiei, de asemenea, s-a redus nivelul de utilizare directă în comun a seringilor. Un lucru pozitiv este şi faptul că în incinta Centrului Medicilor de Familie Nr. 6, unde se află actualmente sediul Asociației „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă” și al Centrului „ATIS”, a fost deschis un Cabinet de consiliere și testare voluntară la HIV, ceea ce permite creşterea numărului de persoane care beneficiază de serviciile de consiliere și testare la HIV.
 
Activităţile realizate în cadrul celui de-al doilea proiect (“Identificarea timpurie a cazurilor de TB în rândul UDI. Referirea către diagnostic şi tratament”) vizează fortificarea şi dezvoltarea mecanismului de cooperare între ONG-uri, Dispensarul Ftiziopulmonologic şi alte instituţii active în domeniul tuberculozei. Printre activități se numără referirea de către lucrătorii outreach, asistenții punctelor de schimb al seringilor, personalul centrului comunitar de asistenţă a persoanelor dependente de substanţe psihoactive “Puls”, consultanţii de la egal la egal (angajaţi în cadrul proiectului) a persoanelor suspecte la tuberculoză la servicii de diagnosticare. Astfel, pe parcursul anului 2012-2013, au fost investigaţi la TB 168 utilizatori de droguri injectabile (2013 – 108 investigaţii din 241 referiri); dintre aceştia – au fost identificate 22 cazuri noi TB (2013 – 10 cazuri); 17 persoane cu TB au fost reincluse în tratament; 12 persoane cu TB au fost asistate de DOTS suporter.
 
Printre provocările întâlnite pe parcursul implementării proiectului sunt: însoțirea persoanei suspecte la TB de către lucrătorul outreach pentru efectuarea anumitor investigații, diagnosticarea TB, menţinerea în tratament antituberculos al bolnavilor, siguranţa şi protecţia personalului care lucrează cu grupurile cu risc sporit de infectare. Una dintre provocările mai noi este permiterea ONG-urilor de a efectua testări rapide la HIV beneficiarilor organizației, întrucât mulți dintre ei nu doresc să se adreseze în instituțiile medicale specializate pentru a face acest test.
 
Participanții la vizita de supervizare au avut posibilitatea să viziteze şi punctele de schimb al seringilor (Nr. 1 și un punct mobil) şi să discute, în cadrul unei şedinţe neformale, cu lucrătoarele sexului comercial, care beneficiază de serviciile de reducere a riscurilor, prestate de către Asociaţia „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”.
 
Punctul de schimb al seringilor Nr. 1 activează din anul 2001 şi este primul punct de schimb al seringilor, care a fost deschis la Bălți în cadrul Programelor de reducere a riscurilor. Zilnic, la acest punct se adresează în mediu 10-20 beneficiari, care primesc seringi sterile și alte materiale de care au nevoie (dezinfectante, materiale informative etc.) în schimbul seringilor utilizate. Programul de lucru este ajustat necesităților beneficiarilor (5 zile pe săptămână, de la 8.00-12.00), în incinta locaţiei existând și o minibibliotecă, în care se găsesc cărţi şi diferite materiale informative, care se distribuie gratuit.
 
În cadrul întâlnirii cu LSC, acestea au ținut să precizeze că sunt mulțumite de serviciile psihosociale oferite. Ele participă regulat la sesiunile de informare, utilizează prezervativele și efectuează regulat controale medicale. Printre nemulțumirile expuse de acestea au fost calitatea prezervativelor, efectuarea analizelor medicale cu plată, solicitarea de a fi incluse şi alte produse, despre care doamna Iațco a menționat că acestea nu țin nemijlocit de reducerea riscurilor și nu pot fi incluse în pachet.
 
O altă destinaţie a vizitei de supervizare a fost Spitalul Municipal din Bălți, unde activează Serviciul Narcologic; Serviciul de consultare, evidenţă şi tratament HIV/SIDA şi un Cabinet de consiliere şi testare voluntară la HIV. Domnul Eduard Nenescu, medic psihiatru-narcolog (Spitalul Raional Bălți) a informat că la moment, în Cabinetul Narcologic, primesc tratament de substituție cu metdonă în jur de 68 pacienți.
 
În scopul extinderii serviciilor de tratament cu metadonă, urmare a dispoziţiei medicului-şef al Spitalului, dlui Postolache, în ultimele 2 luni, aici au fost eliberate câteva cabinete, care vor fi puse la dispoziţie Serviciului Narcologic. Dl Nenescu a prezentat viitoarea locație a serviciului narcologic, unde la moment au  loc lucrări de reparație și unde va fi alocat spațiu și pentru reprezentanții Asociației Obștești „Puls”, către care sunt referiți pacienții după ce trec cursul de tratament. Aceasta va permite o conlucrare fructuoasă și va permite pacienților să treacă un curs complex de tratament și reabilitare. O reparaţie capitală necesită şi salonul pentru copiii HIV-pozitivi, iar începutul lucrărilor se așteaptă în perioada august-septembrie curent. Cabinetul de tratament ARV din municipiul Bălţi deservește pacienții atât din Bălți, cât și din 11 raioane din nordul țării. O doleanţă a lucrătorilor medicali de la Spitalul Raional Bălți, susţinută şi de participanții la vizita de supervizare, este de a deschide în cadrul Spitalului/a cabinetului ARV, o poziţie pentru asistentul social de la egal la egal. La moment, asistentul social se află doar la Centrul Social, ceea ce este incomod pentru pacienți, deoarece se află la o distanță destul de mare.
 
La vizita de supervizare a activităţilor implementate cu susţinerea Fondului Global au participat 20 de reprezentanţi ai Consiliului Naţional de Coordonare TB/SIDA sau delegaţii acestora, membri ai Comisiei Naţionale de Experţi şi ai Grupurilor tehnice de lucru ale Consiliului.
 
Vizitele de supervizare se desfăşoară în conformitate cu prevederile Manualului Operaţional al CNC TB/SIDA privind obligaţiunile membrilor Consiliului referitor la supervizarea granturilor Fondului Global, implementate în Republica Moldova de către Recipienţii Priincipali (IP UCIMP RSS şi Centrul PAS) şi subrecipienţii acestora.