Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jul 16, 2013

Opinii ale participanţilor la Forumul Medical

Ion Vieru, medic narcolog, Spitalul Raional Comrat, UTA Găgăuzia; Eduard Nenescu, medic psihiatru-narcolog, Spitalul Raional Bălţi; Ruslan Poverga, președintele AO “Iniţiativa Pozitivă”
Ecoul Forumului Medical
 
Ion Vieru, medic narcolog, Spitalul Raional Comrat, UTA Găgăuzia
Guvernul trebuie să preia finanțarea activităților din bugetul de stat
 
Chiar dacă până în prezent la Spitalul Raional din Comrat am avut doar un singur pacient aflat în tratamentul de substituție cu metadonă (TSM), consider că acest serviciu necesită a fi extins la nivelul întregii țări, inclusiv în UTA Găgăuzia, așa cum numărul consumatorilor de droguri în ultimul timp este în creștere.
La acest Forum m-am familiarizat cu experiența țărilor din Europa de Est și de Vest în implementarea tratamentului de substituție cu metadonă. Ascultând rapoartele care au fost prezentate de experții internaționali și cei naționali, am aflat că problemele sunt pentru toți similare, aceasta pentru că utilizarea drogurilor injectabile are consecințe grave pentru sănătate, în special pentru infectarea cu HIV. Evenimentul la care am participat confirmă o dată în plus că nu trebuie să așteptăm finanțare exclusiv din exterior. A venit timpul ca Guvernul să preia finanțarea activităților respective din bugetul de stat, doar astfel ne putem asigura o finanțare durabilă la nivelul țării.
 
Eduard Nenescu, medic psihiatru-narcolog, Spitalul Raional Bălți
Beneficiul TSM la Bălți – reducerea infecţiei HIV în rândul consumatorilor de droguri
 
Tratamentul de substituție cu metadonă în Bălți a fost inițiat în anul 2007.  La început, erau multe opinii controversate vizavi de dezvoltarea acestui serviciu atât din partea pacienților, cât și a unor medici. O neînțelegere exista și din partea poliției, care ne învinuia că introducem un drog legal. Primele rezultate pozitive au devenit vizibile la scurt timp după demararea proiectului. Beneficiul cel mai mare pentru implementarea TSM este că utilizatorii de droguri se află sub supravegherea zilnică a medicului. Pe parcursul celor 5 ani de la demararea proiectului TSM în Bălți se observă o scădere a infecției HIV în rândul consumatorilor de droguri și o reducere a nivelului criminalității în rândul consumatorilor de droguri (CDI), ceea ce sunt niște indicatori foarte buni. Despre anumite îmbunătățiri vorbesc însăși  rudele CDI, care ne informează că odată cu intrarea în TSM, s-a schimbat brusc atmosfera generală în familiile acestor persoane, întrucât aceştia nu mai au necesitatea să sustragă anumite obiecte din casă pentru a le vinde și a-și procura droguri. Un alt aspect pozitiv este că persoanele aflate în TSM aduc cu sine alte persoane care doresc să primească acest tratament. Un efort considerabil în informarea populației despre scopul TSM l-au avut reprezentanții ONG “TDV” Bălți. În prezent, în terapia de substituție cu metadonă la Bălți se află 68 persoane (numărul cumulativ fiind de 240 persoane).
 
Ruslan Poverga, președintele AO “Inițiativa Pozitivă”
Comunitatea terapeutică – metodă eficientă de reabilitare și integrare a persoanelor în societate
 
Sunt persoane care necesită tratament și îngrijiri prin intermediul Programelor de reducere a riscurilor, ce sunt disponibile în țara noastră.  Sunt persoane, care doresc să se trateze, dar nu știu unde să se adreseze. Sunt și dintre cei, care nu știu ce își doresc și noi trebuie pe toți să îi înțelegem, să îi susținem și să le ajutăm ca să acceseze serviciile de care au nevoie. Pentru aceasta este nevoie de o abordare complexă a tuturor acestor necesități reale ale pacienților și de implicarea tuturor celora care pot fi implicați pentru realizarea unei schimbări dorite, într-o atmosferă nediscriminatorie.
În prezentarea pentru Forum m-am referit la o metodă care nu este nici simplă, nici economă, nici de scurtă durată, dar este una eficientă - comunitatea terapeutică. Esența acestei terapii - oricât de distrusă ar fi viața unui om – el poate fi ajutat, lui i se poate oferi suport pentru a se reabilita și integra deplin în societate pentru a se bucura de o viață integră.
Sarcinile pe care ni le propunem în cadrul programelor de reabilitare și integrare psihosocială a CDI, pe care le implementăm – acordarea suportului pentru îmbunătățirea condiției fizice și psihice a CDI prin implicarea acestora în programe, care să îi ajute să adopte comportamente fără riscuri pentru sănătate. Ceea ce am reușit până la moment se bazează pe interacțune pozitivă în cadrul comunității și cu specialiștii implicați în acordarea serviciilor psiho-medico-sociale.

Consemnare de Victoria Tataru