Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jul 16, 2013

Forumul Medical în tratamentul adicţiei de droguri şi prevenirii HIV în rândurile persoanelor utilizatoare de droguri din comunitate şi penitenciare

În perioada 24-25 iunie curent la Chişinău s-a desfăşurat Forumul Medical în tratamentul adicţiei de droguri şi prevenirii HIV în rândul persoanelor utilizatoare de droguri din comunitate şi penitenciare.

 

Potrivit Inei Tcaci, coordonatorul proiectului “Consolidarea capacităţilor naţionale pentru reducerea răspândirii HIV/SIDA în rândul grupurilor vulnerabile” (UNDOC Moldova), Forumul Medical pentru doctorii specializați în tratamentul adicției face parte din Campania Națională Antidrog și a avut drept scop raționalizarea, centralizarea și difuzarea eficientă a informațiilor legate de cunoștințele medicale și cele mai recente abordări bazate pe dovezile internaționale privind tratamentul dependenței și a altor servicii pentru persoanele care utilizează droguri în Republica Moldova. Experți bine-cunoscuţi la nivel internațional și regional în domeniul tratării dependenţei au transmis cunoștințe și cele mai bune practici internaționale cu privire la tratamentul medicamentos asistat (MAT), reducerea riscurilor și suportul psiho-social. De asemenea, evenimentul și-a propus stabilirea unor acțiuni concrete ce ar accelera procesul de extindere geografică a terapiei de substituție cu metadonă și asigurarea finanțării acestui program prin conjugarea eforturilor tuturor partenerilor din sectorul public, privat și societatea civilă.
 
La Forum au participat circa 100 persoane: medici specialiști în tratamentul adicției din majoritatea raioanelor RM, specialiști și activiști în domeniul reducerii riscurilor, reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, autorităților publice locale, organizațiilor internaționale, organizațiilor neguvernamentale, precum și experți de talie internațională și regională (Belgia, Kazahstan, Ucraina, Franța, Slovenia, Austria, Rusia, România și Norvegia).
 
Forumul a fost organizat sub auspiciile  Comisiei Naționale Antidrog în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Dispensarul Republican de Narcologie, Departamentul Instituții Penitenciare, cu suportul Agenției Națiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității (UNODC), Grupul Pompidou al Consiliului Europei și ONG “Inițiativa Pozitivă”. Campania Națională Antidrog 2013 a fost organizată pentru a marca Ziua Internaţională împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri (26 iunie). Campania a inclus trei evenimente:Concert rock în aer liber “Muzica este drogul meu” - 23 iunie; Forumul Medical în tratamentul adicției de droguri şi prevenirii HIV în rândurile persoanelor utilizatoare de droguri din comunitate şi penitenciare - 24 – 25 iunie; concursul intelectual “Brain Ring” pentru deținuți, runda finală - 26 iunie.