Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jul 16, 2013

600 milioane de dolari pentru lupta cu infecţia HIV

La Adunarea Generală a ONU din 10 iunie curent, adjunctul reprezentantului permanent al Federaţiei Ruse la ONU, domnul Dmitrii Maximîcev, a declarat că pentru lupta cu infecţia HIV în Rusia vor fi alocate în acest an peste 600 milioane de dolari. Potrivit declaraţiilor acestuia, Federaţia Rusă în momentul actual asigură tratamentul gratuit al pacienţilor HIV pozitivi cu medicamente de ultimă generaţie în volumul necesar.

În discursul său, diplomatul a menționat că drept prioritate în lupta cu răspândirea infecției HIV în Rusia rămâne a fi dezvoltarea programului care ”motivează oamenii să renunțe conștient la modelele de comportament riscant”. O atenție deosebită se acordă profilaxiei de transmitere ”verticală” a infecției – de la mamă la făt, precum și profilaxiei în rândul așa-numitelor ”grupuri de risc”.
 
Anual în Rusia se testează voluntar de la 22 până la 25 milioane de persoane, adică 15-17% din populația țării. ”Această stare de lucruri, ne permite, pe de o parte, să asigurăm evidența în cadrul sistemului național a persoanelor HIV infectate și să planificăm volumele și tipurile de ajutor. Pe de altă parte, astfel putem detecta infecția HIV la etape incipiente”, a menționat diplomatul.
 
Rusia aduce astfel o contribuție remarcabilă la eforturile internaționale în această direcție. Contribuția Rusiei la Programul Comun al ONU HIV/SIDA pentru anii 2012-2014 este estimată la 16,5 milioane de dolari, scrie ITAR-TASS.
 
Sursa: Ziarul ”Фармацевтический вестник