Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jul 16, 2013

ONG “Pentru prezent şi viitor”: Tuberculoza este o afecţiune vindecabilă!

“Dacă eşti bolnav de TB, poţi transmite bacilul tuberculozei dacă nu te tratezi!. Nu întrerupe niciodată tratamentul din propria iniţiativă – consecinţele pot fi grave! Scopurile tratamentului sunt: vindecarea pacienţilor, reducerea riscului de recidive, prevenirea deceselor, prevenirea chimiorezistenţei M. tuberculosis, prevenirea complicaţiilor, limitarea răspândirii infecţiei!” – acestea au fost mesajele transmise  pe durata sesiunii informative, organizată de către reprezentanţii Asociaţiei Obşteşti “Pentru prezent şi viitor” la Centrul de Sănătate Bobuieci.

Activitatea s-a desfăşurat la 28 iunie curent în cadrul proiectului “Sporirea rolului pacientului și comunității în controlul tuberculozei”. Obiectivul principal - asigurarea continuității tratamentului pentru toate categoriile de pacienți TB și planificarea unui șir de activităti de informare și educare în  rândurile pacienților cu TB, care se află în tratament ambulator, precum şi pentru membrii familiilor acestora, cărora le revine un rol important în monitorizarea administrării tratamentului medicamentos.
 
În acest scop, au fost selectate localitățile cu o incidență înaltă a tuberculozei, în care sunt înregistrate întreruperi de tratament în rândul pacienţilor. Pe parcursul activitătii de informare, la care au participat  15 persoane aflate în tratament şi 7 membri ai  familiilor acestora, au fost puse în discuție mai multe aspecte ce influențează rezultatele tratamentului, în special, reacțiile adverse ale preparatelor medicamentoase, lipsa unei alimentații adecvate, incapacitatea de muncă pe perioada tratamentului, care duce la lipsuri în familie etc. Informarea și educarea populaţiei cu privire la tuberculoză sunt primordiale în atingerea obiectivului propus.

Cristina Moraru
ONG "Pentru prezent şi viitor"