Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jul 16, 2013

Activităţile de pledoarie din partea societăţii civile în vederea preluării finanţării programelor de reducere a riscurilor de către stat sunt cruciale

Blitz-interviu realizat cu: Vitalie Slobozian, coordonator de program, Fundaţia Soros-Moldova şi Ala Iaţco, preşedintele Uniunii Organizaţiilor pentru Reducerea Noxelor şi Prevenirea HIV/SIDA – participanţi la conferinţa de la Vilnius

Ecoul conferinţei internaţionale privind reducerea riscurilor (Vilnius, Lituania)
 
 
1. Cum apreciaţi evenimentul la care aţi participat - Conferinţa internaţională privind reducerea riscurilor cu tematica: „Rolul şi importanţa serviciilor de reducere a riscurilor”?
 
Vitalie SLOBOZIAN: De fapt, o traducere mai apropiată a denumirii conferinței „The Value/s of Harm Reduction” din engleză ar fi: „Valoarea și valorile reducerii riscurilor”. Importantă această delimitare, în opinia mea, așa cum strategia de reducere a riscurilor presupune o abordare în baza valorilor etice, reprezentate de modalitatea de a trata/interpreta comportamentele riscante care există fără a judeca și condamna persoanele care practică aceste comportamente. O abordare prin prizma pragmatismului și a impactului acestor comportamente asupra sănătății publice, pe fundalul respectării omului și, implicit, respectării și promovării drepturilor omului. Noțiunea de valori definește principiile și standardele de care se călăuzesc persoanele care activează în programele de reducere a riscurilor, caracterizând totodată și oamenii pentru care se implementează aceste programe. Cât privește valoarea, aceasta reprezintă impactul măsurat în diverse forme: număr de decese evitate, număr de infectări evitate, costul banilor economisiți ca rezultat al implementării proiectelor de reducere a riscurilor... Astfel, în Australia, spre ex., la fiecare 1 dolar investit anual în activități de reducere a riscurilor, țara are o economie de 27 dolari (conform unui raport prezentat la conferință). Prin urmare, adevărata valoare și adevăratele valori ale activităților de reducere a riscurilor încă urmează a fi estimate și apreciate.
 
Ala IAȚCO: Pentru mine participarea la acest eveniment are o importanță deosebită prin faptul că mi-a oferit posibilitatea de a evalua activitatea proprie prin prizma achizițiilor mondiale sub forma celor mai bune practici implementate în domeniul reducerea riscurilor. În general, am mai participat la forumuri de acest fel. Totuși, de această dată am avut senzatia că mă aflu într-un cadru aproape familial… Pe o bună parte dintre participanți îi cunosc ca fiind profesioniști şi activişti consacrați în domeniul reducerii riscurilor. Apropo, la ediția din acest an, mai mult decât oricând, a participat un număr semnificativ de persoane din comunitatea utilizatorilor de droguri.
 
 
2. Care sunt noutăţile acestui eveniment pentru Dvs. şi pentru domeniul în care activaţi?
 
Vitalie SLOBOZIAN: O chestiune mult discutată în culuarele conferinței a fost elaborarea de către Rețeaua Euro-Asiatică de Reducere a Riscurilor a unui proiect regional în vederea creșterii calității serviciilor de reducere a riscurilor. Sper ca Uniunea Organizațiilor de Reducere a Riscurilor din Moldova (UORN) să fie selectată drept partener de implementare a acestui proiect, ceea ce va duce, fără îndoială, la creșterea capacităților prestatorilor de servicii de reducere a riscurilor din Moldova, implicit la creșterea calității serviciilor oferite beneficiarilor.
 
Ala IAȚCO: Ca o noutate a ediției din acest an - pentru prima dată, în cadrul evenimentului, a fost abordată extrem de mult problema sustenabilității programelor de reducere a riscurilor. Comunitățile prestatorilor de servicii de reducere a riscurilor din multe țări au conștientizat faptul că resursele financiare ale Fondului Global nu sunt eterne, iar Guvernele încă nu sunt pregătite de a prelua această finanțare din bugetul de stat. Din acest punct de vedere, conferința a constituit un puternic instrument de advocacy pentru toți factorii de decizie (miniștri ai sănătății, miniștri ai finanțelor, miniștri de interne etc.), prezenți la lucrările conferinței.
  
3. Ce propuneri/idei noi, inspirate din practica/experienţa internaţională consideraţi oportune a fi valorificate în Republica Moldova?
 
Vitalie SLOBOZIAN: O intervenție pe larg prezentată la conferința de la Vilnius este profilaxia supradozărilor, în special, prin utilizarea preparatului Naloxon în vederea salvării consumatorului de droguri aflat în supradozare cu opiacee. Cred că este necesar și absolut real să intensificăm activitățile în această direcție și în Republica Moldova.
 
Ala IAȚCO: În urma participării la conferință, am certitudinea că ceea ce realizăm/implementăm noi în domeniul reducerii riscurilor este corect, corespunde tendințelor epidemiei și deseori prezintă modele de bune practici. Cu toate acestea, există și unele aspecte, care necesită a fi fortificate. Mă refer, aici, la problema supradozelor în cadrul programelor de reducere a riscurilor, în contextul în care supradozele constituie cea mai frecventă cauză a decesului prematur printre utilizatorii de droguri. Sintagma - "Reducerea riscurilor salvează vieți" – este o afirmație deja dovedită în practică. Programele de reducere a riscurilor în Moldova ar putea salva mai multe vieți, dacă ar asigura aplicarea preparatului Naloxon în prevenirea supradozelor. Naloxonul nu ar trebui să lipsească din buzunarul utilizatorului de droguri și nici din setul de medicamente al medicului din cadrul serviciului medical de urgență. Acest preparat ar trebui să se găsească în farmacie, astfel ca persoanele care au nevoie de el, să îl cunoască și să îl poată utiliza. Acest lucru mi-l propun să-l valorific pe parcurs în cadrul programelor de reducere a riscurilor, implementate în Republica Moldova.
 
4.  În ce context ţara noastră a fost menţionată (poate fi considerată) model de bune practici în domeniul implementării activităţilor de reducere a riscurilor?
 
Vitalie SLOBOZIAN şi Ala IAŢCO: Reducerea riscurilor în penitenciare.
 
5. Ce ne puteți spune despre poziţia reprezentanţilor organizaţiilor donatoate vizavi de retragerea fondurilor externe şi necesitatea sporirii alocaţiilor din bugetele naţionale pentru dezvoltarea şi susţinerea activităţilor de reducere a riscurilor?
 
Vitalie SLOBOZIAN: Tema principală a conferinței a fost asigurarea durabilității serviciilor de reducere a riscurilor, în special acum, când efectele crizei mondiale sunt palpabile și principalul mecanism mondial de finanțare în domeniile HIV, Tuberculozei și Malariei - Fondul Global - se confruntă cu serioase probleme în colectarea resurselor financiare. În acest context, activitățile de pledoarie a societății civile față de guverne în vederea preluării finanțării programelor de reducere a riscurilor devin cruciale.
 
Ala IAȚCO: Comunitatea donatorilor, prezentă la conferință, a manifestat acordul de a susține organizațiile prestatorilor de servicii în eforturile lor de asigurare a sustenabilității programelor de reducere a riscurilor prin sporirea implicării statului în finanțarea acestora. Donatorii au acceptat să susțină eforturile de advocacy prin includerea acestor activități în setul celor prioritare în țările, care se confruntă cu probleme la capitolul finanțarea programelor de  reducere a riscurilor.
 
Informaţie de Victoria Tataru