În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.
Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.
Jul 16, 2013
Accesul geografic al consumatorilor de droguri la tratamentul de substituţie cu opioide (metadonă) este foarte limitat în Moldova
Interviu cu Ina Tcaci, coordonatorul proiectului “Consolidarea capacităţilor naţionale pentru reducerea răspândirii HIV/SIDA în rândul grupurilor vulnerabile” (UNDOC Moldova)
Cum apreciați Forumul Medical pe care l-ați desfăşurat la finele lunii iunie curent?
Foarte pozitiv pentru că obiectivele pe care ni le-am propus le consider atinse. Am avut peste 100 de participanți locali (medici din majoritatea raioanelor RM) și experți notorii la nivel regional și internațional, care au împărtășit cele mai noi practici științifice cu privire la programele de tratament și reabilitare a consumatorilor de droguri, reducere a riscurilor, precum și programelor de suport psiho-social, implementate în baza respectului pentru demnitatea umană și drepturile omului. De asemenea, la acest eveniment au fost invitați experți, care lucrează și după alte modele – de exemplu, tratarea adicției în Rusia (unde preparatul de metadonă nu este permis) sau programul de reabilitare prin intermediul comunităților terapeutice, prin care am încercat să arătatăm medicilor că abordarea unei persoane care suferă de dependență de droguri trebuie să fie complexă. Când vorbim despre un tratament de lungă durată, precum tratamentul adicției, nu doar asistența medicală este importantă, dar și asistența psihosocială, care, de cele mai multe ori, este neglijată. La capitolul asistenței psihosociale un rol major îl au actorii neguvernamentali.
La fel, la acest Forum am aflat că preparatul metadona poate fi folosit nu doar pentru tratamentul adicției de drogurii, dar şi în cazul altor tipuri de dureri acute sau cronice și pentru orice tip de pacienți.
Ce ne puteți spune despre scopul acestui eveniment?
Scopul principal al Forumului a fost difuzarea informației cu privire la tratamentul dependenței de droguri. Ultimele studii efectuate în Moldova (Evaluare privind terapia de substituţie cu opiacee în RM, 2012) au aratat prezența unor lacune în cunoștințe cu privire la tratamentul adicției la nivel de țară, ceea ce duce, încă odată în plus, la reducerea accesului persoanelor consumatoare de droguri la serviciile de tratament și suport. Dependența de droguri este o maladie cronică a dereglării multifactoriale de sănătate, care poate fi prevenită şi tratată și necesită o abordare complexă și de lungă durată.
Evenimentul s-a axat, în special, pe promovarea extinderii serviciului de metadonă, tratament medicamentos asistat pentru utilizatorii de droguri, care la moment este disponibil doar în Chișinău, în Bălți și în 7 penitenciare. Conform estimărilor Studiului bio-comportamental din anul 2009, numărul consumatorilor de droguri în RM este de cca 30 mii, iar datele la finele anului 2012 arată că în programul de tratament cu opiacee se aflau cca 1% de persoane care suferă de dependență. În țări precum Slovenia cca 50% din numărul total de persoane care suferă de dependență de droguri se află în programul de metadonă, iar cheltuielile acestui program sunt total acoperite din cadrul bugetului de stat. Programul tratamentului cu opioide (metadonă) trebuie să fie disponibil pe teritoriul întregii tări pentru a asigura accesul tuturor persoanelor care au nevoie de asistență medico-psiho-socială.
Ați observat pe parcursul evenimentului interesul participanților pentru extinderea serviciilor terapiei de substituţie cu metadonă (TSM)?
Desigur. Majoritatea medicilor narcologi au beneficiat de cursuri de instruire și teoretic sunt pregătiți pentru a implementa programelele terapiei de substituţie cu metadonă.
Dar la modul practic?
La modul practic există anumite rezerve legate de finanțarea acestor servicii. Se știe că, la moment, tot ce ține de implementarea TSM se acoperă din sursele grantului Fondului Global. Odată cu retragerea acestui donator, este necesar ca Guvernul să preia finanțarea programelor de profilaxie, tratament, îngrijiri pentru acești pacienți, inclusiv organizarea serviciului TSM în Republica Moldova. Dacă vorbim despre extinderea geografică, pentru deschiderea unui punct al programului de substituţie cu metadonă ar fi nevoie de un spațiu, unde se va efectua eliberarea preparatului (de exemplu, în Bălți, acest spațiu este cabinetul medicului narcolog), un safeu de păstrare a preparatului de metadonă, un dozator și desigur preparatul propriu-zis. Întrucât administrarea metadonei este zilnică, este nevoie și de personal medical, disponibil să lucreze sâmbăta și duminică, precum și de personal care să ofere suport psiho-social pacientului pe parcursul tratamentului. Ceea ce încercăm să promovăm la moment pentru pacienții aflați în remisie stabilă (care de ani de zile primesc tratamentul medicamentos cu metadonă sau cum preferăm noi să le spunem – pacienții aflaţi în farmacoterapie, care nu consumă alte substanțe adiționale și sunt persoane responsabe) este să li se permită luarea dozelor de metadonă acasă. Tratamentul este de lungă durată, punctul de eliberare a metadonei este departe de casa pacientului, şi, având un serviciu și o familie, este dificil ca pacientul aflat în tratament să se prezinte în fiecare zi la punctul pentru administrarea preparatului. În plus, există și cheltuieli de transport, care pacienții le achită singuri.
Care este practica internațională, la acest capitol? Cum se implementează programele tratamentului de substituție cu metadonă în alte țări?
La nivel internațional există diferite modele. În Slovenia, în Elveția sau în Spania toate chetuielile medicale, psihosociale și adiacente pentru persoanele care suferă de dependenţă de droguri sunt acoperite din cadrul bugetului de stat. În Slovenia, spre ex., care este ca număr de locuitori comparabilă cu Republica Moldova, sunt cca 18 centre deschise pe teritoriul întregii țări, unde se distribuie metadona. Un astfel de centru poate să deservească și 2000 de pacienți. În general, trebuie de menționat că programele TSM sunt recunoscute ca programe eficiente în tratamentul adicției de opiacee, dar și ca politici eficiente de prevenire a infecției HIV și a hepatitelor virale în rândul consumatorilor de droguri în comunitate și penitenciare. Studiile cost-eficiență demonstrează că la pacienții programului se diminuează tendințele spre un comportament delicvent și astfel scade numărul infracțiunilor comise de către persoanele cu dependenţă.
Ce ați putea menționa despre concluziile acestui Forum?
Concluziile Forumului fac referire la recunoașterea necesității extinderii geografice a terapiei de substituție cu metadonă pe teritoriul Republicii Moldova atât în comunitate, cât și în penitenciare. Recentul Plan național de acțiuni, elaborat în comun cu toți partenerii implicați și recomandările Ministerului Sănătății reafirmă o dată în plus că eforturile depuse în domeniul tratamentului adicției, reducerii riscurilor, prevenirii și controlului HIV/SIDA pot fi mult mai vizibile, dacă la nivel de țară vor fi elaborate strategii de asigurare a durabilității intervențiilor, inclusiv prin preluarea graduală a finanțării programului de substituție cu metadonă din bugetul de stat, prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. În realizarea acestui deziderat avem obligația de a ne onora responsabilitățile și de a aduce aceste promisiuni la nivel de beneficiar.
Vă mulţumim pentru interviu.
Pentru conformitate, Victoria Tataru