Feb 16, 2010

Seminar pentru consolidarea capacităţii sistemului de protecţie socială în cadrul Programului Naţional HIV/SIDA/ITS

În perioada 5-6 februarie  2010, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în parteneriat cu UNAIDS Moldova şi Fundaţia Soros-Moldova au organizat atelierul de lucru pentru consolidarea capacităţii sistemului de protecţie socială în cadrul Programului Naţional privind profilaxia şi controlul HIV/SIDA/ITS.

La workshop au participat colaboratori ai ministerului şi instituţiilor din subordine, Consiliului Republican de Expertiză Medicală a Vitalităţii, altor instituţii active în planificarea strategică, monitorizarea şi evaluarea activităţilor ce ţin de HIV/SIDA.

Întrevederea a început cu o scurtă analiză a tendinţelor situaţiei epidemiologice privind HIV/SIDA în Moldova pentru perioada anilor 2006-2009, prezentată de dl. Ştefan Gheorghiţa. Dna Gabriela Ionaşcu, coordonatorul regional al oficiului UNAIDS în Moldova, a adus la cunoştinţă celor prezenţi angajamentele Republicii Moldova în contextul internaţional, mecanizmele internaţionale de coordoare în domeniul HIV/SIDA, a prezentat criteriile pentru elaborarea programelor naţionale, prevăzute de actele normative internaţionale, în contextul Programului Naţional HIV/SIDA.

Ulterior, dl Viorel Soltan, directorul Centrului PAS, recipientul principal de fonduri din cadrul grantului Runda VIII a Fondului Global, a prezentat scopurile şi obiectivele principale ale proiectului, punând accentul pe serviciile sociale conform Grantului Fondului Global pentru combaterea SIDA, Tubercolozei şi Malariei, Runda VIII. A fost evidenţiată necesitatea imperativă  de unificare a eforturilor guvernamentale, în mod special ale Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi a acelor ONG-uri, care implementează proiecte de prestare a serviciilor sociale persoanelor care trăiesc cu HIV.

Este de menţionat faptul că infomaţia prezentată a generat o serie de întrebări din partea reprezentanţilor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi colaboratorilor sistemului social de stat, în ceea ce priveşte posibilităţile practice ale unei eventuale colaborări în domeniul HIV/SIDA, implicarea şi participarea lor la realizarea scopurilor acestui proiect, necesităţile specifice ale persoanelor care trăiesc cu HIV etc.

Toate aceste întrebări au gasit un răspuns în prezentarea dl Igor Chilcevschii, preşedintele Asociaţiei Obşteşi „Liga persoanelor care trăiesc cu HIV din Republica Moldova”. Dl. Chilcevschii a oferit propuneri concrete pentru îmbunătăţirea sitemului de protecţie socială a persoanelor care trăiesc cu HIV, a oferit o serie de recomandări pentru eficientizarea mecanizmelor de colaborare între Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi societăţii persoanelor care trăiesc cu HIV din Moldova, şi a evidenţiat necesităţile imperative de ordin social ale persoanelor care trăiesc cu HIV. Primele poziţii în această listă au ocupat: alocaţiile destinate copiilor infectaţi cu HIV şi gravidelor infectate cu HIV în scopul îmbunătăţirii nivelului de trai ale acestora, conferirea statutului de lucrător social mamelor care îngrijesc de copiii HIV-infectaţi până la vârsta de 18 ani, precum şi celor care îngrijesc de persoanele HIV-infectate dependente de casă; rambursarea cheltuielilor de transport interurban pentru deplasarea la unitatea medicală cel puţin de două ori pe an; oferirea foilor de odihnă la sanatorii şi taberele de vară pentru copii; acces facilitat garantat la serviciile de asistenţă socială.

Seminarul s-a încheiat cu organizarea lucrului în grupuri, în cadrul cărora au fost elaborate activităţile-cheie pentru realizarea obiectivului de fortificare a protecţiei sociale al Programului Naţional HIV/SIDA/ITS pentru anii 2011 – 2015.  

Atelierul este parte a activităţilor planificate în cadrul grantului oferit de  Fondul Global pentru combaterea SIDA, Tuberculozei şi Malariei, runda a 8-a în domeniul protecţiei sociale.

Rodica Ivtodi
Coordonator Relaţii Publice şi Advocacy
Liga PTH din Moldova
Str. Miron Costin 7, of. 506
MD-2068 Chisinau Moldova
Tel.: +373 22 92 99 06,
Fax: +373 22 92 99 07
E-mail:
plwha.md@gmail.com