Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jul 16, 2013

În Elveţia există trei opţiuni de realizare a tratamentului împotriva tuberculozei

Puncte de vedere: Jean-Pierre Zellwegere (Centrul de Performanţă TB, Elveţia)
 
În Elveţia, ţară în care activez la moment, succesul tratamentului tuberculozei rezistente (TB MDR) este de 76%. Acest rezultat este efortul medicilor şi al surorilor medicale (nurces), care investesc foarte mult ca să-i informeze pe pacienţi, să discute cu ei şi să le explice tot ce este important să cunoască despre tratamentul tuberculozei.
 
Bolnavii de tuberculoză în Elveţia sunt internaţi în spital o perioadă foarte scurtă de timp (de la 2-3 săptămâni până la 2-3 luni sau mai mult în cazul migranţilor/persoanelor care nu au o locuinţă stabilă şi care nu sunt disciplinaţi din punct de vedere al respectării regimului de tratament). Pacienţii care respectă cu stricteţe regimul medicamentos, acceptă să ia zilnic pastilele sub controlul şi supravegherea lucrătorului medical, nu prezintă pericol de a transmite infecţia persoanelor cu imunitatea slabă sau copiilor, li se permite să se trateze în condiţii de ambulator. Aflându-se la domiciliu, bolnavul va respecta totuşi un regim de izolare în sensul că nu va merge la petreceri, nu va interacţiona cu multe persoane, în special cu copiii.
 
În Elveţia există trei opţiuni  de realizare a tratamentului tuberculozei – vizita la oficiul medical,  eliberarea medicamentelor prin intermediul farmaciilor şi vizitele la domiciliu din partea surorilor medicale.
 
De regulă, pacienţii acceptă să meargă singuri la spital sau la oficiul medicilor pentru a primi pastilele. Acest lucru e simplu. Pacienţii pot utiliza transportul public, iar dacă nu au bani (în cazul migranţilor), primesc tichete pentru a se deplasa gratuit. A doua opţiune  sunt farmaciile.  Bolnavilor li se recomandă să meargă în fiecare zi la farmacia din apropiere, cu care există încheiat deja un acord de a elibera pe numele pacienţilor respectivi medicamentele pe care le necesită pentru tratamentul TB MDR. Dacă pacienţii nu se prezintă până la ora 12.00 (ziua) – responsabilul de la farmacie sună la instituţia medicală vizată şi informează că pacientul respectiv nu s-a prezentat după pastile. În acest caz, sora medicală de la oficiul medical este abilitată să îl găsească pe pacient (să îl viziteze la domiciliu) şi să îi dea pastilele. A treia opţiune vizează, în special, persoanele în etate sau cele care sunt mai puţin bine integrate social. În cazul lor, surorile medicale sunt cele care îi viziteată la domiciliu, eliberându-le pastilele pentru tratament.
 
În Elveţia spitalizarea este foarte costisitoare. Pentru exemplificare – o zi de spitalizare a unui bolnav de tuberculoză este mai costisitoare decât 1 – 2 săptămâni de vizite a surorii medicale acasă la pacient. Este mai eficient să fie angajate surori medicale care să viziteze pacienţii la domiciliu, decât să fie menţinuţi bolnavii în staţionar. Medicamentele pentru tratamentul tuberculozei sunt gratuite, fiind achitate de Companiile de asigurare medicală.
 
Consemnare de Victoria Tataru