Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jul 16, 2013

Moldova face parte din ţările ex-sovietice care se orientează spre managementul de ambulatoriu al tuberculozei

Puncte de vedere: Giovanni Battista Migliori (Director,  Centrul de tuberculoză şi boli ale plămânilor, OMS)
 
 
Moldova face parte din ţările ex-sovietice, care se orientează spre managementul de ambulatoriu al cazurilor de tuberculoză, ceea ce este diferit de managementul spitalicesc. Aceasta înseamnă că sistemul de sănătate trebuie reorientat la noi modalităţi de organizare a tratamentului, care să le permită pacienţilor să se trateze în condiţii de ambulatoriu. Pentru aceasta câteva condiţii sunt obligatorii: de asigurat că bolnavii vor fi izolaţi, că vor lua medicamentele zilnic, că vor fi create echipe mobile care se vor deplasa la domiciliu la pacienţi. Într-un cuvânt, este necesar de reorganizat serviciile, dar și sistemul de finanţare, aşa cum fondurile de finanţe trebuie să meargă după pacienţi. Altfel, nu va fi rentabil. Aceasta este o mare provocare pentru Ministerul Sănătăţii, care, în final, va asigura succes în tratamentul  tuberculozei  în Republica Moldova.
 
Ceea ce este pozitiv pentru Moldova este că are specialişti foarte buni în domeniul tuberculozei, care încearcă să schimbe situaţia pentru a asigura un control mai eficient al acestei infecţii. De asemenea, în ţară există instrumente performante de diagnosticare rapidă a tuberculozei (GeneXpert). Problema care apare este cum de asigurat mecanismul de sincronizare între diagnosticare şi tratament. Aceasta pentru că fiind diagnosticate mai multe cazuri de TB MDR urmează să fie asigurat şi un management al tratamentului tuturor acestor cazuri, care este toxic, scump și destul de complicat.  
 
Consemnare de Victoria Tataru