Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jul 16, 2013

National Public Radio, SUA: Feţele tuberculozei multidrog rezistente: material realizat în Moldova de jurnalişti americani

“Formele de tuberculoză care se dezvoltă în prezent sunt complexe, atrag după sine foarte multe cheltuieli şi uneori sunt imposibil de tratat. Această nouă ameninţare la adresa întregii lumi este numită Tuberculoză Multi-Drog Rezistentă şi afectează organismul atunci când bacteria care provoacă boala nu mai reacţionează la medicamentele obişnuite anti-TBC.

Medicii sunt nevoiţi să trateze noile forme de TBC cu medicamente folosite pe vremuri. Acestea însă provoacă o serie de efecte adverse cum ar fi pierderea auzului, orbire, dureri sau depresie severă”, scrie National Public Radio, o platformă naţională de peste 900 de radiouri publice din Statele Unite.
 
Maria Smolnițcaia, 52 de ani, Bălți, Republica Moldova: Femeia spune că medicamentele îi provoacă o stare de amețeală, discomfort și îi afectează auzul. Să tratezi Tuberculoza Multi-Drog Rezistentă durează între 18 și 24 de luni. Mulți pacienți se izolează de comunitate în această perioadă lungă de timp. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Igor Tian, de 28 de ani, tot din Bălți. Atunci când a descoperit că este bolnav de TBC a fost părăsit de majoritatea prietenilor, dar și de membrii familiei. A găsit susținere într-un grup de suport format din pacienți cu această boală, organizat de ONG-ul “Speranţa Terrei”. „Am fost părăsit de toată lumea. Dacă nu aș fi avut-o alături pe mama, cred că aș fi murit.”
 
Mai există și o etichetă asociată cu boala, susține Snejana Negrescu, o mămică de 27 de ani din Bălți, care a încheiat  tratamentul anti-TBC anul trecut. „Te duci undeva, chiar și la Primărie, la toată lumea îi este frică de tine. Te tratează ca pe un monstru, nu ca și o persoană bolnavă.”
 
Tuberculoza Multi-Drog Rezistentă se întâlnește în întrega lume, însă cele mai multe cazuri sunt în țările din fosta Uniune Sovietică. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că  Republica Moldova este una dintre țările cu cea mai înaltă rată de Tuberculoză Multi-Drog Rezistentă.  Aproximativ 18% din cazurile de TBC nu răspund la medicamentele conventionale, iar 65% dintre pacienții tratați anterior de TBC acum au Tuberculoză Multi-Drog Rezistentă. Aceste tipuri noi de boală apar atunci când medicamentele sunt prescrise sau sunt administrate incorect. Este și cazul lui Nikolae Popa, un moldovean de 47 de ani, care a contactat boala la muncă în Ucraina. Acesta a abandonat tratamentul după 2 săptămâni pe motiv că se simțea mai bine.
 
Tuberculoza este o problemă majoră și în penitenciarele din Moldova. Suprapopularea lor le-a transformat în adevărate focare de TBC, scriu jurnaliștii americani. În anii 90 a existat un mare deficit de medicamente în țările din Estul Europei, care a dus la creșterea rezistenței acestei boli.
Sărăcia este însă cel mai important motiv care duce la creșterea numărului pacienților cu tuberculoză rezistentă la medicamente. Țara cu aproximativ 3,5 milioane de persoane are cele mai mici venituri pe cap de locuitor de pe continentul european. Economia stagnează, iar aproximativ o treime din populație caută un loc de muncă temporar în Rusia sau Uniunea Europeană.
 
Costurile pentru tratarea unui pacient cu Tuberculoză Multi-Drog Rezistentă în Statele Unite se ridică la câteva sute de mii de dolari, în mare parte pentru că pacienții sunt izolați și primesc îngrijiri speciale. În Republica Moldova costurile pentru tratarea unui astfel de pacient se ridică la 5.000 de dolari, potrivit Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate din Chișinău.
 
Situația din Republica Moldova atrage după sine o îngrijorare la nivel global scriu, în încheiere, jurnaliștii de la National Public Radio. Dacă numărul cazurilor de tuberculoză rezistentă la medicamente crește în Moldova, atunci acestea cu ușurință pot trece de hotarele țării și se pot răspândi pe întreg continentul odată cu moldovenii plecați la muncă peste hotare.
 
http://www.e-sanatate.md