Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jun 3, 2013

19 mai – Ziua lumânărilor aprinse

În fiecare a treia duminică a lunii mai, comunitatea internaţională consemnează Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA sau Ziua Lumânărilor Aprinse.

Dedicarea unei zile oficiale de pomenire a persoanelor răpuse de maladia SIDA vine din necesitatea de a atrage atenţia opiniei publice asupra caracteristicilor infecţiei HIV/SIDA, conştientizării riscului de infectare cu HIV, cunoaşterea metodelor de transmitere şi de protejare de acest virus, formarea unei atitudini tolerante faţă de persoanele afectate de HIV/SIDA, precum şi sporirea accesului populaţiei la serviciile de testare benevolă, diagnosticare, tratament profilactic şi specializat.
 
În Republica Moldova, Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA a fost marcată printr-un amplu program de manifestări sub genericul: “Tendinţa zero. Zero cazuri noi de infecţie cu HIV. Zero discriminare. Zero cazuri de deces de maladia SIDA”. Evenimentele de comemorare au inclus: conferinţe de presă; evenimente publice cu aprinderea lumărilor în forma unei panglici a solidarităţii; oficializarea slujbelor de pomenire pentru persoanele răpuse de HIV/SIDA; testarea la HIV a doritorilor cu utilizarea testelor expres, acţiuni de informare şi sensibilizare cu participarea reprezentanţilor structurilor guvernamentale, neguvernamentale si internaţionale.
 
Evenimentele de comemorare a persoanelor decedate de SIDA s-au desfăşurat pe întreg teritoriul Republicii Moldova, UTA Găgăuzia si regiunea transnistreană şi au durat până la sfârşitul lunii mai. Programul manifestărilor s-a desfăşurat cu implicarea/participarea şi susţinerea  Ministerului Sănătăţii, Organizației Mondiale a Sănătății, Fundaţiei Soros-Moldova, Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, Centrului Naţional de Sănătate Publică, IMSP Centrele de Sănătate raionale, IMSP Spitalul Dermatologie şi Maladii Comunicabile, Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate, A.O. ”Inițiativa Pozitivă”, Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV, oficiul UNODC în Moldova, ONG-urilor: ”Biaz Gul”, „Credinţa”, „Милосе́рдие”, „Здоровое Будущее”, ”Triniti”, ”Respirația a doua”, TVD Bălți, ”Viața Nouă”, ”Mamele pentru Viața”, „Copilărie pentru toţi”; Centrului „Pas cu Pas” Cahul, Centrului Regional pentru Politici Comunitare, alţi parteneri locali.
 
Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA a fost marcată pentru prima dată în anul 1983 la San-Francisco (SUA) pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra problemei HIV/SIDA şi necesităţii asigurării tratamentului persoanelor infectate de HIV.
 
În Republica Moldova această zi a fost consemnată oficial pentru prima dată în anul 2002 la iniţiativa oficiului UNAIDS Moldova.
 
 Comunicat de presă, elaborat de secretariatul CNC TB/SIDA