În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.
Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.
Jun 3, 2013
La Chişinău a fost inaugurat un Memorial consacrat persoanelor decedate de SIDA
La 30 mai, în Grădina Publică “Ştefan cel Mare”, a avut loc inaugurarea Memorialuluiconsacrat persoanelor decedate de SIDA. La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii; Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei; agenţiilor ONU (OMS, UNAIDS, UNICEF, PNUD, UNODC), Spitalului Dermatologie şi Maladii Comunicabile, Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate, UCIMP, Fundaţiei Soros-Moldova, A.O. ”Iniţiativa Pozitivă”, Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV, alţi parteneri implicaţi în controlul HIV/SIDA la nivel naţional şi local.
Conceptul Memorialului este unul simbolic, având forma unei banchete montată în totalitate din piuliţe de metal, care au infiltrate în ele 1756 de tije metalice, numărul persoanelor decedate de SIDA în Republica Moldova. Cea mai mare parte a ansamblului arhitectural este fără tijele de metal prinse în ele, ceea ce înseamnă că încă mai putem stopa epidemia HIV/SIDA în Republica Moldova şi putem salva/prelungi viaţa persoanelor infectate cu HIV.
Dorin Chirtoacă, primarul municipiului Chișinău, a ținut să menționeze că evenimentul face parte dintr-o acțiune de sensibilizare a opiniei publice cu privire la problemele HIV/SIDA. Conştientizarea consecinţelor infecţiei HIV este un avantaj al unei societăţi mature, sănătoase şi civilizate. Acest lucru poate fi confirmat prin faptul că în Suedia, spre exemplu, speranţa de viaţă este de 87 ani la bărbaţi şi de 89 ani la femei. În Republica Moldova aceste valori sunt cu 15-20 ani mai joase. Rămâne să vedem în ce măsură oamenii vor aprecia şi vor înţelege semnificaţia acestui memorial.
Nicola Harrington-Buhay, coordonator rezident al ONU şi reprezentant permanent PNUD Moldova, în mesajul său adresat cu prilejul Zilei de comemorare a victimelor maladiei HIV/SIDA, din partea echipei Naţiunilor Unite, a menţionat că este important ca drepturile persoanelor infectate sau afectate de HIV/SIDA să fie respectate în conformitate cu legislaţia RM, dar şi cu cadrul legislativ ONU.
HIV/SIDA rămâne a fi una din cauzele principale care împiedică realizarea Obiectivelor Milenare ce ţine de dezvoltarea sănătăţii. Europa de Est şi Asia Centrală reprezintă regiunile cele mai afectate de epidemia HIV/SIDA din Europa, epidemia fiind concentrată în grupurile cele mai expuse la această infecţie. Cu regret, persoanele care trăiesc cu această infecţie sunt stigmatizate şi discriminate. Există dovezi clare ce arată că aceste grupuri de populaţie suferă din cauza stigmatizării şi discriminării. Este important să observăm că astăzi Moldova încearcă să soluţioneze aceste provocări. Împreună cu Ministerul Sănătăţii, familia ONU a ajutat Guvernul RM să accelereze implementarea acţiunilor pentru a realiza Obiectivele Milenare de Dezvoltare care se referă la combaterea HIV şi altor boli şi să faciliteze accesul la serviciile de prevenire, tratament şi îngrijire pentru persoanele care au nevoie de ele cel mai mult. Comemorarea publică este un eveniment important pentru a aborda subiecte de discriminare HIV/SIDA şi motivarea voinţei politice pentru a face schimbarea.
Viorel Soltan, directorul Centrului PAS, la rândul său, a evidențiat rolul parteneriatului care există între instituţiile guvernamentale și neguvernamentale, mass media din Republica Moldova. În special, în domeniul HIV/SIDA există o colaborare foarte bună între Ministerul Sănătății şi Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Este prima platformă care a reuşit să îmbine două ministere, care au elaborat un concept absolut nou de tratament, îngrijire şi suport, ce poate servi drept model şi pentru abordarea altor maladii social condiţionate. De asemenea, este important parteneriatul cu toate celelalte structuri guvernamentale, neguvernamentale, internaționale, care sunt implicate activ în realizarea tuturor activităților, implementate cu suportul Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei.
Un mesaj de susținere, pentru toți cei care au nevoie de testare la HIV, tratament și îngrijire HIV/SIDA a adresat Gabriela Ionaşcu, director UNAIDS Moldova. “Testați-Vă, nu Vă fie frică. Suntem o echipă mare care Vă vom ajuta să supravieţuiţi şi să treceţi prin toate greutăţile care sunt asociate cu stigma şi discriminarea. Fiecare are dreptul la viaţă şi trebuie să trăiți frumos, fiindcă este aşa posibilitate în ţara noastră şi noi vom face tot posibilul pentru ca să vă ajutăm”.
Ruslan Poverga, președintele AO „Iniţiativa pozitivă” a făcut o totalizare a activităților organizate cu prilejul Zilei de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, consemnată în mai mult de 75 de ţări ale lumii. Dl Poverga s-a referit, în special, la Caravana Auto „Pentru viață”, care s-a organizat al doilea an consecutiv. Comparativ cu anul precedent, la ediția curentă, itinerarul Caravanei a fost extins cu Râbniţa şi Comrat. La nivel local, au fost implicate mai multe ONG-uri, care realizează acţiuni de prevenire și suport în domeniul HIV/SIDA. Ruslan Poverga a amintit despre întâlnirile, pe care le-au avut în fiecare oraș de destinație, cu: reprezentanții APL-urilor, factorii de decizie pentru a transmite încă o dată mesajul că dacă astăzi nu ne vom aduce toate eforturile în contracararea epidemiei, mâine va fi cu mult mai dificil şi mai scump; reprezentanții comunității persoanelor care trăiesc cu HIV (PTH), care au nevoie de susținere permanentă; întâlnirile cu tinerii, care peste 5-10 ani vor fi cei care vor lua deciziile în această ţară și de ei va depinde cum va arăta societatea noastră peste un timp oarecare.
Dl Poverga a opinat că membrii Caravanei s-au străduit să utilizeze la maximum timpul şi orice format pentru discuţii despre HIV/SIDA. „Suntem obligaţi să întreprindem tot ce putem, până când nu vom observa că epidemia este sub control şi va fi stopată. În acest sens, implicarea fiecăruia dintre noi este foarte importantă. Or, atâta timp cât epidemia se dezvoltă şi oamenii decedează cu mult mai înainte decât ar trebui, nu avem dreptul să ne relaxăm. Nu avem dreptul să obosim. Epidemia HIV/SIDA devine mult mai agresivă, se strecoară în populaţia generală. Pentru a reuși să o învingem, trebuie și noi să fim mult mai creativi, agresivi şi perseverenți, ca împreună să ajungem la rezultatele pe care le aşteptăm”.