Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jun 3, 2013

Curcubeul peste Nistru, ediţia a XII-cea

În perioada 14-19 mai, la Chişinău s-a desfăşurat cel de-al XII festival al comunităţii LGBT din Moldova „Curcubeul peste Nistru”.
 
Agenda evenimentului a inclus: conferinţa de presă, de fotografii, acţiunea public “Lasă un mesaj în susţinerea LGBT”, dezbaterea publică: “Rădăcinele homofobiei în societatea noastră cea tolerantă” şi o serată consacrată celei de-a 15-cea aniversări a Centrului de Informaţii „GenderDoc-M”.
 
În cadrul activităţilor au fost acordate premii laureaţilor concursului „Pentru promovarea unei atitudini tolerante faţă de LGBT în societate şi pentru aportul adus în dezvoltarea mişcării comunităţii LGBT din Moldova”.
 
În ultima zi a Festivalului a fost preconizat desfăşurarea unui marş în Centrul Chişinăului, eveniment ce nu a avut loc, însă. Iată ce scrie Publika.md, citat de UNIMEDIA.
 
Minoritățile sexuale au manifestat duminică lângă Ambasada SUA
 
Homosexualii din Moldova nu au putut organiza marşul preconizat pentru duminică, 19 mai, în Centrul Capitalei. În urma solicitării primarului Dorin Chirtoacă de a modifica traseul marşului, Judecătoria Sectorului Centru a decis, că manifestanţii vor putea doar să se întrunească la Teatrul Verde din Parcul Valea Morilor şi nu să mărşăluiască în centrul Capitalei.
 
Potrivit sursei, GenderDoc-M s-a conformat deciziei și urma să organizeze o întrunire la Teatrul Verde.
 

„Desigur, am sperat că în acest an, după decizia Curţii Europene pentru Drepturile Omului, vom putea să desfăşurăm un marş paşnic în centrul oraşului. Cu toate acestea, noi suntem cetăţeni disciplinaţi şi vom respecta decizia judecătorului", a declarat preşedintele "Genderdoc-M”, Anastasia Danilova.

 Avocatul organizaţiei spune că va ataca la CEDO decizia.
 
Potrivit protv.md, duminică, homosexualii nu au mai ajuns la destinație de frica unor altercatii cu grupul de contramanifestanți, care, potrivit primilor, i-ar fi așteptat la Teatrul Verde. Așa că au protestat pe trotuarul din fata Academiei de Arte, aflat în apropierea misiunii diplomatice americane.
 
În tot acest timp, sute de politisti au asigurat paza homosexualilor. Fie că erau îmbracati in civil, fie in uniforme sau mascati, oamenii legii au format cordoane kilometrice de-a lungul strazilor. Pe unde au mers gay-ii traficul rutier a fost oprit, iar pietonilor li s-a interzis să treacă.
 
Minoritățile au fost susținute de Stefan Fule, dar și reprezentanții misiunilor diplomatice ale SUA și Suediei.
 
UNIMEDIA amintește că, în cadrul festivalului Curcubeul peste Nistru, minoritățile sexuale urmau să organizeze un marș prin centrul Chișinăului pe 19 mai. Primăria Capitalei a solicitat în judecată modificarea locului întrunirii.
 

Selecţie după UNIMEDIA şi alte surse mass media